Blagdanska gastro patrola

Advent u Zagrebu: Kako jesti, piti i ne bankrotirati

Ovogodišnji Advent u Zagrebu znatno je veći i raznovrsniji nego prethodnih godina. Kako biste se lakše snašli, dragi Kasičari, žrtvovali smo se i bacili naglavce u predblagdansku gastronomsku patrolu.

Kolega Mario Poje i moja malenkost krenuli smo s Tomislavovog trga, odakle smo se zaputili na Strossmayerov park, pa potom redom prošli Zrinjevac, Martićevu ulicu, Kurelčevu ulicu, Trg Europe, Trg bana Jelačića, Tomićevu, Strossmayerovo šetalište, da bi završili na Gornjem gradu, ispred Klovićevih dvora.

Za tu nam je avanturu trebalo gotovo punih šest sati. Nismo žurili. Zastali bismo kako bi popričali s prodavačima, okrijepili se toplim zalogajem i utažili žeđ pokojom kapljicom. Imajte u vidu kako smo se na put otisnuli u ponedjeljak predvečer, kada je gužva drastično manja nego vikendom.

Unatoč nemaloj količini vremena provedenog u obilasku dojma smo kako smo dobili tek nešto bolji uvid u sve što najbolji europski adventski sajam ima za ponuditi. Tako smo, recimo, samo na brzinu zavirili u ponudu u Bogovićevoj ulici i na Cvjetnom trgu, dok do Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu uopće nismo stigli. No, treba nešto ostaviti i vama za otkrivanje, zar ne?

Dobro isplanirajte posjet Adventu u Zagrebu, ponesite kartice

Iz dosad navedenog već i sami zaključujete kako se osvajanje Adventa na juriš ne isplati – osim ako ne planirate izvesti prigodnu blagdansku verziju legendarnog Iličkog maratona – već da je uputnije osvajati ga planski, malo po malo. Pogotovo ako ćete povesti djecu ili članove obitelji koji teže kreću.

Kad smo već kod klinaca, nema adventske lokacije koja im nije dostupna i pristupačna, ali to ne znači kako će im svaka biti zanimljiva. Sadržaje njima namijenjene naći ćete ponajprije u Strossmayerovu parku, gdje se na velikom platnu vrte crtići te na Tomislavovom trgu, gdje nešto veću djecu možete povesti na klizanje ukoliko uspijete doći na red. Opet, preporučamo dolazak mimo vikend-špice.

Ponegdje ćete moći platiti karticama, ali ponesite i gotovinu. Najveći broj kućica gdje možete platiti karticama našli smo na Trgu bana Jelačića, ali ima ih i na drugim lokacijama.

Foto: Mario Poje

Sveto gastrojstvo Adventa u Zagrebu: kobase, kuhano vino i fritule

Nedodirljivi kraljevi adventske gastronomske ponude i potražnje i dalje su kobasice i kuhano vino, kojima su se pridružile fritule. Pitajte prodavače što im najbolje ide, to će biti odgovor kojeg ćete najčešće čuti. Pretpostavljamo kako je riječ o kombinaciji navike, tradicije i praktičnosti koju će, nadamo se, s vremenom većim dijelom zamijeniti sklonost ka široj paleti okusa i mirisa.

Kobasice ćete uglavnom naći u rasponu između 15 i 20 kuna, ovisno o veličini, vrsti i dodacima. Uz tradicionalne dodatke poput senfa, kečapa i majoneze nerijetko smo naletjeli na sir (uključujući i švicarski raclette), što bi cijenu podiglo do 30 kuna. Hot dogovi su, očekivano, jeftiniji – startaju od 10 kuna – iako se i oni znaju vinuti do blizu 40 kn.

Kuhano vino u pravilu je između 12 i 15 kuna. Cijena zna biti i veća, pogotovo ako se na štandu doista kuha vino a ne unaprijed pripremljena mješavina. No, teško ćete naći niže od navedenog. Punč smo našli po deset kuna u Strossmayerovom parku, ali uglavnom košta oko 15 kn.

Foto: Mario Poje

Topli obrok za obitelj na Adventu u Zagrebu? Pripremite oko 100 kuna

Četveročlana obitelj s dvoje manje djece bi, dakle, mogla proći s troškom ispod 60 kuna za osnovni topli obrok s nogu. Uz kuhano vino za mamu i tatu te čajeve ili sokove za djecu ukupni iznos tek bi za malo premašio sto kuna.

No, naći ćete još puno, puno toga ukusnog i zanimljivog. Poželite li, recimo, nešto jači obrok, ponuda seže od tradicionalnih zimskih jela poput gulaša, bunceka s kiselim kupusom, zapečenog graha i tome sličnog do morskih i inozemnih specijaliteta.

Platit ćete u rasponu između 25 (za jednostavnija jela poput gulaša ili dimljene vratine s krpicama), oko 40 (janjeće pljeskavice) i gotovo 50 kuna (rolani odojak, janjetina s bižima, specijaliteti sa Šri Lanke).

Među jeftinijim klasičnim jelima našli smo sarmu za 18 kn komad), čiji nam se prodavač pohvalio kako ih proda i do 200 dnevno. Bilo ih je i za 22 i za 25 kn.

Štrukle su 20 kn, piletina s pomfrijem 20, porcija gavuna s krumprićima 30. Ima i egzotike poput burgera od vepra, bika, konja i janjeta (25 kn), crnih i crvenih burgera (34 kn), a na Strossmayerovom šetalištu smo našli čak i riblju juhu (također 25 kn).

Foto: Mario Poje

Prigristi slano ili slatko, pitanje je sad

Tražite li nešto za prigristi, izbor je također dobar: uz standardni pomfri (od 10 kn) i pečeni krumpir izrezan u spiralu (20 kn), u ponudi su i jela kao što su poljički soparnik (10 kn) i viška pogača (25 kn), kuhana šunka (15/30 kn za 10/20 dag), slavonski miks (10 dag četiri vrste suhomesnatih proizvoda za 17 kn), sir i vrhnje (15 kn), čvarci (20 kn)…

Što se slatkog tiče, najpopularnije i najraširenije su fritule. Početna cijena je oko 15 kn, idu i do 25.

Germ knedle, omiljeno jelo skijaša, koštaju oko 35. Jeftinija varijatna su nougat knedle, koje ćete dobiti za 28 kn.

Najjeftinije palačinke koje smo vidjeli koštale su 17 kn. Obično su oko 20. Mafine ćete naći od osam i više, vafle od 15 i više (20 ako su s tarftufima, recimo). Među egzotičnijim slasticama su pohane banane (15 kn) i češki trdelnik (17-24 kn), oba u Strossmayerovom parku, plitvičke štrudle (20 kn) na Zrinjevcu te slatke jabuke (15 kn) i cimet rolice (20 kn) na Tomislavcu. Bilo je i keksa (15-18 kn za 100 g).

Zašto, o zašto je kuhana rakija tako skupa?

Najjeftinije piće u rangu Coca-Cole koštalo je 12 kn, no kao bolju alternativu preporučamo domaći sok od jabuka (Zrinjevac) za deset kn. Cijeđeni sokovi su između 15 i 20 kn.

Zatreba li vam kofeina, kave startaju od osam kuna, s time da na Tomislavcu možete naći pravu tursku. Čajevi i vruće čokolade kreću od deset kn (15-18 kn ako su alkoholno pojačane).

Foto: Mario Poje

Za razliku od vina, kuhana rakija je još rijetkost i nije jeftina: platili smo 20 kn. Voćne rakije kreću od deset kn po shotu. Popularan je i Winter Jack, cijenom obično u rasponu između 22 i 25 kn.

Ljubiteljima vina kojima je stalo do zdravijeg života preporučamo šetnju do Klovićevih dvora, gdje je u ponudi kuhano vino bez šećera, zaslađeno domaćim medom.

Pivo nismo vidjeli ispod 18 kn. Najskuplji koktel na koji smo naišli zove se Hot Italian Mule i košta 65 kn. Na Tomislavcu nude čaj sa žestom od 17 kuna komad pa naviše, a u Martićevoj smo naletjeli na vruće koktele po 33 kn.

Želite li najbolji omjer cijene i kvalitete, preporučamo da potražite štandove koji nude domaće proizvode.

Živjeli, dobar vam tek i ugodan ostatak Adventa u Zagrebu!

I na Advent u Zagrebu možete bez gotovine!

Ponesite karticu Addiko Mastercard Prepaid Refresh na Advent u Zagrebu i omastite brk plaćajući bezgotovinski. Prije plaćanja svakako provjerite prima li trgovac kartice – ove godine to još ne čine svi, ali ih je sve više i više!

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna