Kuhano vino ne mora biti skupo

4 najbolja savjeta za ‘last minute’ Advent u Zagrebu, Osijeku ili Ljubljani

Ne kažu bez veze da je prosinac “most wonderful time of the year”. Čak i oni koji se ne dive previše Božiću moraju prije ili kasnije priznati kako je ovo doba godine stvarno prelijepo, na poseban način. Ako ne planirate na skijanje (što znači da niste pročitali naše best-buy savjete), vjerojatno planirate otići na neko adventsko putovanje.

Srećom, velika većina naših sugrađana neće imati problema sa dugim putovanjem, jer je broj izuzetno kvalitetnih adventskih priredbi diljem Hrvatske sve veći iz godine u godinu. Uz aktualni najbolji Advent u čitavoj Europi, onaj u Zagrebu, izuzetno su lijepa i slična događanja u Osijeku, Zadru te drugim hrvatskim gradovima.

Ovom prilikom popričali smo s Filipom Donadićem, voditeljem poslovnice putničke agencije Petros o Adventu u Zagrebu, ali i Ljubljani, koju je Filip izdvojio kao još jednu izvrsnu best-buy alternativu za Advent!

1. Zagreb, Ljubljana, Osijek značajno povoljniji od Beča i Budimpešte

Naravno, kada je riječ o preporukama za advente, Filip svakome najprije preporuča aktualnu najbolju adventsku destinaciju u Europi, Zagreb, ali također napominje kako je vrlo teško pogriješiti ako izaberemo druge, bliske “razvikane” destinacije, poput Budimpešte ili Beča. Ipak, za razliku od ovih milijunskih gradova, Filip napominje kako će adventi u Zagrebu ili Ljubljani osjetno lakše udariti po vašemu džepu, što je svakako bonus.

Uostalom, ako želite klincima ili sebi odrediti koliko ćete potrošiti u adventskim avanturama uvijek možete uzeti praktičnu prepaid karticu na koju ćete dodati adventski džeparac, poput 💳 Mastercard PrePaid Refresh kartice u Addiko banci.

Advent u Ljubljani je, prema Filipovim riječima vrlo pitoreskan, ugodan, čaroban pa čak i bajkovit. Izrazito lijepe riječi o najvećem slovenskom gradu razlog su velikih ovogodišnjih ulaganja upravo u adventske prilike, što se čini se najbolje moguće isplatilo. Filip u Ljubljani izdvaja velik broj prekrasnih mostova, bogatu i kvalitetnu gastronomsku ponudu, ali i simpatičnost i srdačnost naših sjevernih susjeda. Što drugo reći osim: Bravo Ljubljana!

Kada ipak razmišljamo unutar granica Lijepe naše, Zagreb se nameće kao apsolutno najveći Advent. Priredbe koje su ove godine još veće nego prošle šire se kroz cijeli centar grada, ali i dalje, pa ćete vjerojatno u svakome kutu Zagreba naići na barem dašak adventske čarolije.

Svake godine, sve bolje i bolje

Filipa smo također pitali o tome u kojemu je smislu po njegovome mišljenju Advent u Zagrebu najviše napredovao ove godine:

Osim što je broj lokacija i manifestacija povećan, mislim da se i svjesnost ljudi o značaju i snazi zagrebačkog Adventa povećala. Prošle godine kada je Zagreb proglašen najboljom adventskom destinacijom osjećala se određena skepsa u zraku, pogotovo među lokalnim stanovništvom i turističkim djelatnicima. Ove godine, euforija je sve prisutna i slatka je kao miris kuhanog vina i kestena sa štandova.

Osim sveprisutne euforije, veseli i to da je ove godine otvoren tunel Grič, prolaz koji je izgrađen sredinom 20.stoljeća i koji je bio skriven od očiju javnosti sve do nedavno.

2. Istražite adventske događaje i lokacije prije prvog kuhanog vina

Naravno, znamo da vam ne treba previše poticaja kako biste posjetili najveću domaću zimsku priredbu, ali kada već dođete u Zagreb, što raditi?

Čak i iskusni profesionalci poput Filipa reći će vam kako je ove godine izrazito teško vidjeti sve manifestacije, samo zbog toga jer je njihov broj izrazito velik. Zato vam Kasica preporučuje odlazak na stranice Adventa, uzimanje blokića ili mobitela i zapisivanje datuma i vremena događaja koje želite posjetiti.

Zahvalite nam kasnije!

15317784_10154756665818221_4230317596373687505_n

Prvi korak: biti ovdje. Izvor: Advent u Zagrebu

3. Štandovi su uvijek bolja (i povoljnija) opcija od restorana

Kada je riječ o hrani, bio bi pravi grijeh jesti u restoranima kada imate ogroman izbor street fooda diljem Adventa. Od kobasica, kestena, fritula, do vina, punča i ruma, svatko će naći nešto što ga veseli, a budući da je izbor toliko velik, svaki dan probajte nešto drugo jer ipak je hrana pola svakog putovanja!

Naravno, od ostalih zanimljivosti treba izdvojiti veliko klizalište na Tomislavovom trgu, ali i ono nešto manje i skrovitije u Klovićevim dvorima. Ako na popis dodamo i poznatu Šalatu, možete klizati dok vam je volja. Zagrebačka dvorišta, Filipova najdraža manifestacija, po prvi puta je odjenula zimsko ruho, pa se tako tijekom Adventa možete prošetati krasnim zagrebačkim dvorištima od kojih zastaje dah.

Naravno, Filipov najveći savjet za Advent je jednostavno :

Pronađite svoje mjesto sa svojom vibrom i stvorite svoju priču.

15025416_10154689287638221_5401235197730145686_o

4. Izaberite povoljnije, a zanimljivije alternative

Kada smo ga pitali koje je njegovo najdraže mjesto za druženje na Adventu, Filip je misteriozno odgovorio kako ga možemo pronaći negdje u blizini najkraće uspinjače na svijetu.

Mnogi upadaju u razne turističke zamke, poput skupih restorana na glavnim trgovima gradova. Filip savjetuje kako prilikom svakog putovanja treba biti mudar i paziti na mnogo stvari koje u konačnici stvaraju savršeno putovanje:

  • Smjestite se u apartmanu (ili AirBnbu), povoljniji su od hotela;
  • Jedite na ulici, ne u restoranu;
  • Vozite se javnim prijevozom (u centru Zagreba je za trajanja Adventa besplatan!), ne morate uvijek uzimati taksi ili Uber;
  • Zavolite TripAdvisor, i on će vas zauzvrat spasiti.

Za kraj našeg druženja, Filip nas je inspirirao rekavši nam kako je zaista nebitno gdje ste, već da je atmosfera osvjetljenih gradskih ulica i blagdansko raspoloženje nešto što ne morate platiti ništa, a znači toliko mnogo. Bitno je imati pozitivan duh, a sve ostalo će doći samo od sebe.

Sretni blagdani, vidimo se uz kuhano vino!

Na Adventu primaju i kartice (vaš Mastercard Prepaid)

Mastercard Prepaid Refresh kartica Addiko banke vam omogućava lakše plaćanje zimskih radosti uz kontrolu troškova, bilo da se radi o plaćanju smještaja putem interneta u omiljenom vam Airbnb apartmanu ili pak kupovanje kranjsku kobasicu karticom na jednom od sve većeg broja štandova koji ih podržavaju.

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna