Svima dostupno

Digitalno bankarstvo nije samo za hipstere, već za sve nas!

Bankarstvo budućnosti već nam je na dohvat ruke. Ne samo u obliku poslovnica budućnosti, već kao alat za brže, jednostavnije i kvalitetnije obavljanje svakodnevnih poslova i zadaća vezanih uz novac, uz pomoć mobitela i računala.

„Smisao digitalnih kanala je da budu jednostavni, intuitivni i svima dostupni. Vjerujemo kako svatko može uspješno koristiti mobilno ili internetsko bankarstvo, bilo da je početnik ili iskusan u digitalnom svijetu“, kaže Vinka Kralj, savjetnica za razvoj digitalnih kanala u Addiko banci.

Zašto bi trebali koristiti digitalno bankarstvo?

Digitalno bankarstvo je odraz vremena u kojem živimo kada je većina usluga dostupna istovremeno u stvarnom i digitalnom svijetu koji se isprepliću, a trend da se sve više usluga omogući na digitalnim platformama je nezaustavljiv, pojašnjava Vinka.

Digitalno bankarstvo je uvijek dostupno, bez obzira na radno vrijeme poslovnica, bez obzira na doba dana i mjesto na kojem se nalazimo.

Koristeći, primjerice, mobilno bankarstvo možemo u svakom trenutku možemo pogledati stanje na računu, vidjeti primjerice je li nam sjela očekivana uplata ili izvršiti bilo kakav prijenos novca na svoj ili tuđi račun.

Također, transakcije učinjene putem digitalnog bankarstva imaju nižu naknadu od one u poslovnicama banke ili drugih mjesta koja pružaju uslugu obrade platnih naloga.

Kako funkcionira digitalno bankarstvo? Kako, recimo, možemo otvoriti tekući račun online?

Postupak je vrlo jednostavan. Kako bi u Addiko banci zatražili otvaranje tekućeg računa putem interneta, trebat ćete pripremiti svoj osobni identicikacijski broj (OIB) te mobitelom fotografirati osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Svoje podatke unijet ćete putem obrasca online. U poslovnicu ćete morati doći samo jednom, kako bi potpisali ugovor. I to je to!

Time se znatno skraćuje proces u poslovnici, klijent može bez puno muke sam odabrati kada i gdje će doći potpisati ugovor, kaže Vinka.

Negative Space / Pexels

Negative Space / Pexels

Što je još u Addiko banci moguće obaviti digitalno?

Putem mobilnog ili internetskog bankarstva moguće je primjerice ugovoriti oročenje depozita bez dolaska u poslovnicu.

Također, eKnjižicu je moguće ugovoriti isključivo putem digitalnog kanala, na mobilnom ili internetskom bankarstvu.

Što je eKnjižica? To je jednostavna štednja na koju možete uplaćivati koliko i kada želite. Kao što ste nekad odlagali novac u kuverte, tegle ili kasice tijekom godine kako bi uštedjeli za primjerice štedjeli za godišnji odmor ili maturalac, tako ga sad možete štedjeti u elektroničkim pretincima.

Sredstva možete jednostavno prebaciti s tekućeg računa na eKnjižicu i vratiti ih nazad. Novac vam je uvijek dostupan, broj prijenosa je neograničen i ne naplaćuje se naknada za prijenose, kaže Vinka.

Je li digitalno bankarstvo rizičnije od tradicionalnog?

Pristup internetskom ili mobilnom bankarstvu uvijek je zaštićen i potrebno je koristiti posebne autentikacijske uređaje ili sredstva kako bi se računu pristupilo, pojašnjava Vinka.

Naravno, kod korištenja autentikacijskih sredstava poput tokena ili PIN-a, potrebno je obratiti pažnju na tajnost i sigurnost, kao i kod korištenja bilo kojih drugih osobnih podataka. Propisani sigurnosni standardi koji su temelj digitalnog bankarstva, korisnicima jamče sigurnost pri korištenju.

Što bi od digitalnih usluga trebao koristiti netko tko tek ulazi u svijet digitalnog bankarstva, a što netko tko je već upućen i iskusan?

Onima koji tek ulaze u svijet digitalnog bankarstva svakako preporučamo mobilno bankarstvo.

To je kanal na kojem korisnik može najbolje doživjeti sve prednosti digitalnog pristupa svojim računima, a može koristiti samo osnovne funkcionalnosti poput foto-uplatnice koja svakog mjeseca plaćanje računa svodi na radnju koja traje svega nekoliko minuta.

Iskusnijim korisnicima Vinka preporuča korištenje naprednijih funkcionalnosti poput eKnjižice, eRačuna, mTokena u slučaju ako koriste internetsko bankarstvo.

 

Lako i brzo do tekućeg računa!

Otvaranje tekućeg računa nikad nije bilo jednostavnije! U poslovnici ćete samo potpisati ugovor, sve drugo možete online!

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna