Deset savjeta

Dovedite kućni budžet u red, sad i odmah!

Pexels.com

Bar jednom godišnje dođe vrijeme za veliko spremanje kuće ili stana. Obično se to radi u proljeće, s prvim toplim i suhim danima.

Ali, može biti i ljeto i bilo koje drugo vrijeme koje odaberete kao pogodno kako bi se riješili viška i napravili mjesta za nešto novo te presložili ono što namjeravate zadržati kako bi vam bolje služilo.

Isto vrijedi i za vaš kućni budžet.

Puno ljudi odlučuje se na sređivanje kućnog budžeta početkom kalendarske godine, u paketu s drugim novogodišnjim odlukama. Drugi čekaju završetak prvog tromjesječja, obično zbog poslovnih razloga. No, možete to obaviti i sad, na polovici godine. Nikad nije kasno početi.

Pexels.com

Pexels.com

Prvi i najvažniji korak je praćenje prihoda i rashoda. Ako to već ne radite, svakako počnite odmah. Tako ćete najlakše držati financije na oku i ne dovesti kućni budžet u nevolje.

Možete ih pratiti detaljno, bilježeći svaku pojedinu uplatu i isplatu, ili se odlučiti za jednostavniju varijantu, u kojoj ćete pratiti samo koliko ste prihoda ostvarili i koliko ste potrošili na mjesečnoj razini. Manje je važno koji pristup odaberete. Bitno je biti upućen.

Što još možete napraviti tijekom velikog godišnjeg pospremanja financija? Evo deset prijedloga:

1) Procijenite kako trenutno stojite financijski

Pogledajte prihode i rashode, dugove po roku plaćanja, razinu štednje i ulaganja, vrijednost pokretnina i nekretnina. Zapišite trenutno stanje, kako bi imali temelj za usporedbu iduće godine.

Ne morate na tome stati. Upitajte se što možete napraviti bolje i kako. Recimo, možete li povećati prihode u kućni budžet? Povoljnije otplaćivati dug? Iskoristiti akcije i popuste na usluge koje redovno koristite?

Odgovori na ta i slična pitanja mogu poslužiti kao osnova vašeg financijskog plana za idućih 12 mjeseci.

2) Osvježite svoj kućni budžet

Tijekom godine dana puno toga se promijeni. Uzmite te promjene u obzir, pa prilagodite kućni proračun novonastalim okolnostima. Možda ćete kupiti auto, promijeniti posao, vjenčati se, dobiti dijete…

Za velike promjene koje možete predvidjeti najbolje je početi pripremati se unaprijed. Na primjer, ako postoji mogućnost kako će netko od ukućana ostati bez posla ili imati smanjene prihode (zbog, primjerice, odlaska u mirovinu), počnite odmah prilagođavati kućni budžet novim okolnostima.

Pexels.com

Pexels.com

3) Napravite kalendar troškova

Ne dopustite da vas veći redovni godišnji izdaci, poput registracije vozila, uhvate nespremne. Ubilježite ih u kalendar kao bilo koju drugu obvezu, pa počnite na vrijeme izdvajati manje iznose mjesečno kako bi ih dočekali spremni, bez potrebe za zaduživanjem.

4) Preispitajte troškove

Prolistajte ugovore za usluge koje koristite. Uskoro vam ističe pretplata za mobitel ili pristup internetu? Provjerite možete li dobiti bolje uvjete kod sadašnjeg dobavljača i nudi li konkurencija nešto povoljnije.

Mjesečni račun umanjen za samo deset kuna donosi uštedu od 120 kuna na godišnjoj razini. Uspijete li dogovoriti tri, uštedjet ćete 50 eura.

5) Srežite nepotrebne troškove

Godišnja inventura financija odlična je prilika za preispitivanje koji su troškovi nužni, a koji ne. Režije, naravno, morate platiti. Ali, trebate li doista sve što nudi vaš sadašnji

6) Provjerite stanje štednje za mirovinu

Jeste li sigurni kako poslodavac na vaš račun u drugi mirovinski stup uplaćuje koliko je zakonski obvezan. Provjerite u Središnjem registru osiguranika (Regosu).

Također, provjerite kako posluje mirovinski fond koji upravlja vašom obveznom mirovinskom štednjom te ga usporedite s drugima. Ako nađete neki koji ostvaruje bolje prinose, prebacite štednju u njega kad vam se pruži prilika da to učinite bez naknade.

Pexels.com

Pexels.com

7) Počnite se rješavati duga

OK, razumijemo kako otplata duga neće ići brzo sa stambenim kreditima. No, možete krenuti rješavati se manjih dugova, poput minusa na tekućem računu. Hoćete li prvo napasti one s najvišim kamatama ili se prvo riješiti najmanjih?

Kakav god pristup odabrali, nađite način kako ćete smanjiti dugovanja ili ih u potpunosti ukloniti.

8) Pročešljajte bankovna izvješća, provjerite ima li neobjašnjivih troškova

Možda i dalje plaćate za uslugu za koju ste mislili kako ste ju otkazali, a možda vas lopovi tiho potkradaju. Nije loše proći kroz bankovna izvješća bar jednom godišnje, ako ne već češće.

danielfoster437/Visual Hunt

danielfoster437/Visual Hunt

9) Izradite kopije digitalnih dokumenata

Da, danas je sve digitalno i u računalnom oblaku. No, nije loše imati potencijalno važne financijske dokumente (recimo, bankovne izvode) i u papirnom izdanju. Ako vam nije praktično printati (ili vam je preskupo), pohranite digitalne kopije na računalo.

10) Počnite se financijski obrazovati

Ako vam je razina znanja o financijskim instrumentima i mogućnostima koje pružaju na zadovoljavajućoj razini, super. Trebate ga samo osvježiti novitetima. Ako nije, prionite poslu i naučite više o svemu sa čime ste često u doticaju, od kamata pa dalje.

Zadnje, ali ne i najmanje važno: ne zaboravite u obzir uzeti i širu sliku. Nakon što ste ustanovili kako financijski stojite trenutno, zamislite kakvu sliku želite vidjeti za godinu dana. Pa potom razmislite kako ćete to ostvariti.

Ponesite tekući račun u džepu

Zatražite otvaranje Addiko tekućeg računa internetom, pa pratite stanje putem SMS-a, mobilnog i internetskog bankarstva!

Čitaj dalje

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna