Pametno s novcem

Dovedite i vi financije u red jednim potezom!

William Iven Unsplash

Poznajete li nekog koga, u manjoj ili većoj mjeri, ne muče dugovi? Ako imate takvu osobu među članovima obitelji, prijateljima i kolegama na poslu, čestitajte joj u naše ime.

Većina nas ipak se mora svakodnevno nositi s teretom dugovanja, redovnih poput otplate kredita za stan i leasinga za automobil ili izvanrednih, nastalih zbog, recimo, kvara hladnjaka ili zbog hladnoće popucalih cijevi.

Dugovi imaju nezgodan običaj da rastu i množe se. Kad ih je puno postaje lakše previdjeti ih i zaboraviti na otplatu rate. To nas može dovesti do ozbiljnih problema, pogotovo kad na vrata pokucaju ovrhe i njima pripadajući troškovi. Dok ste rekli “keks” dug koji ste mogli riješiti uz ponešto odricanja pretvorit će se u ozbiljno opterećenje koje će vam pojesti živce i gurnuti vas na rub bankrota.

Stoga dugovima treba pažljivo upravljati. Kako ćete to najjednostavnije napraviti? Pa, konsolidirajte dug!

Ne znate što je konsolidacija duga? Prvi put čujete? Evo, odmah ćemo pojasniti o čemu se radi.

Jedan dug umjesto njih sto

Konsolidacija duga je postupak koji dužnicima omogućuje povezivanje više starih dugova u jedan novi. Glavna prednost takvog pristupa je to što je lakše upravljati jednom većom stavkom duga nego s više manjih. Još uvijek ćete, naravno, biti dužni. Ali, imat ćete bolji pregled dugovanja i lakše ćete organizirati otplate.

U idealnom slučaju novi dug ima nižu kamatu što olakšava otplatu rata ili omogućava bržu otplatu cjelokupnog iznosa.

Iako je riječ o korisnoj i praktičnoj metodi otplate duga, u konsolidaciju treba ući promišljeno te ju koristiti kao dio većeg plana preuzimanja kontrole nad osobnim i inim financijama.

Prije no što se upustite u konsolidaciju duga, trebate si postaviti nekoliko pitanja.

Prvo je: želite li ozbiljno pristupiti rješavanju duga i jeste li se spremni promijeniti? Konsolidacija će najbolje rezultate dati ako je dio sveobuhvatnijeg plana. Povrat duga tražit će promjenu ponašanja koje vas je do njega i dovelo. Pripremite se na to.

Drugo: znate li kako ćete otplatiti novi dug? Ako ne znate samo ćete zamijeniti jedan problem drugim, umjesto da se suočite s prvim.

Treće: kolika je razina duga i za koliko ga možete otplatiti? Ako dug možete otplatiti za šest mjeseci do godinu dana konsolidacija je i dalje opcija na koju možete računati, ali će vam odnijeti puno vremena i truda.

Negative Space / Pexels

Negative Space / Pexels

Restart za novi početak

Konsolidaciju dugovanja možete obaviti na više načina. Među najjednostavnijima je uzimanje specijaliziranog kredita kao što je Restart Addiko banke, alat osmišljen upravo kako bi vam olakšao život pri rješavanju dužničkih nedaća.

Riječ je o kreditu pomoću kojeg možete objedininiti sve svoje financijske obveze u banci i smanjiti mjesečne izdatke, uz dodatnu pogodnost da 25 posto iznosa kredita možete podići u gotovini i koristiti nenamjenski.

Kredit se odobrava bez naknade za obradu zahtjeva, bez troškova javnog bilježnika, a nije potrebno ni osiguranje depozitom ili učešćem.

Krediti se odobravaju u iznosu od 15 do 230 tisuća kuna na rok otplate od dvije do 12 godina, uz mogućnost odabira fiksne kamatne stope od 7,49 posto (EKS 7,76 posto) u prvih pet godina otplate, ili promjenjive kamatne stope pri čemu ona za rok otplate od 24 do 60 mjeseci iznosi 6,99 posto (EKS 7,22 posto), a za rok otplate od 61 do 120 mjeseci 7,99 posto (EKS 8,29 posto).

Ne bojte se novog zaduženja

“Novi kredit ne mora značiti i veću obavezu. Spajanje više obaveza u jednu, bez dodatnih troškova, omogućuje klijentima lakšu kontrolu svojih financija”, kaže Davor Jagić, viši osobni bankar u poslovnici Addiko banke na Jadranskom trgu u Rijeci.

Prema Jagićevom iskustvu u radu sa zaduženim klijentima, gotovo da ne postoji dug koji nije moguće konsolidirati koristeći kredit Restart. “Ne treba vam poseban povod: dovoljno je da se želite olakšati postupak vraćanja duga. Cilj je svesti više obaveza u jednu. Svi koji imaju kredite, minuse, kartice – a žele srediti svoje financije – trebali bi čuti ponudu banke’, poručuje Jagić.

Najčešće mu se javljaju klijenti koji su se u jednom trenutku našli u problemu na kraju mjeseca. Dospijeva anuitet jednog kredita, drugog kredita, pa jedna kartica, druga kartica… Svaka obaveza pojedinačno nije velika, ali kada se te obaveze zbroje jednostavno “pojedu” plaću.

“Klijenti su to koji uredno servisiraju svoje obaveze, nemaju kašnjenja s plaćanjem, ali koji su se u jednom trenutku preračunali. Nekad kod preuređenja kuće, nekad kod obnove tehnike, nekad jenostavno za užitak, no rezultat je uvijek isti: više naslaganih manjih obaveza stvorile su jednu veliku”, kaže Jagić.

Mike Wilson / Unsplash

Mike Wilson / Unsplash

Kako do kredita Restart? Brzo i lako!

“Konsolidacijom se obaveze objedinjuju, kamatna stopa je povoljnija i produljuje se rok otplate što rezultira manjim mjesečnim opterećenjem. Klijenti koriste i mogućnost dodatne gotovine do 25 posto ukupnog iznosa konsolidacije često da završe započeto.

Uz tih 25 posto gotovine mjesečna obaveza ostaje manja od zbroja onih koje su podmirivane ranije”, nabraja prednosti iskusni riječki osobni bankar.

Addiko paralelno s kreditom Restart nudi i brze gotovinske kredite Blic, koji također mogu pomoći u sređivanju osobnih financija

Želite li konsolidirati svoja dugovanja, trebate se javiti u bilo koju poslovnicu Addiko banke s osobnom iskaznicom. Banka će izvršiti provjeru stanja, pa potom s s vama dogovoriti dostavu potrebne dokumentacije. “Uglavnom su to potvrde o stanju duga po obvezama koje se zatvaraju, suglasnost za prijenos plaće na račun u Addiko banci i slično”, pojašnjava Jagić.

U većini slučajeva klijenti znaju mogu li dobiti kredit odmah po prvom posjetu banci. Ukoliko to nije moguće banka će vam informaciju nastoji dati u što kraćem roku.

Više: Addiko Restart

Tjedni financijski savjeti — u tvom inboxu!

Besplatni savjeti s kojima ćeš uštedjeti, a više uživati — tjedno na tvom emailu! 100% bez dosadnog spama!

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna