Zmajevi, čarobnjaci i novac

Koliko je novac važan u svijetu Harryja Pottera?

Novac je, u ovom ili onom obliku, s nama oduvijek, a plaćanje stvari jedna je od onih stvari koje shvaćamo zdravo za gotovo bez da zapravo promislimo koliko su važne za civilizaciju kakvu poznajemo. Istina, teško je zamisliti svijet bez novca, a nije ni uzalud izreka da upravo “novac pokreće svijet”, ali što misliš kako se novcem barata i koristi primjerice u svijetu najpoznatijeg mladog čarobnjaka, Harrya Pottera?

Radi se o pitanju na koje svakako trebamo doznati odgovor, imajući na umu da nam novi film temeljen na posljednjem dijelu J.K.Rowking, ‘Čudesne zvijeri i gdje ih naći‘, stiže tijekom studenog!

Kako bismo saznali što je to slično a što različito u stvarnome svijetu i svijetu Harryja Pottera, obratili smo se osobi koja zna mnogo i o novcu, i o Harryu. To je Tomislav Gudelj, voditelj poslovnice Addiko banke Črnomerec, s kojim smo popričali o zlatnicima, magiji, trezorima i zmajevima.

Kada je riječ o Harry Potteru, ne treba duljiti i objašnjavati o čemu se radi. Dovoljno je reći da je svaki nastavak sage o mladom Harryu prodan u više od 50 milijuna primjeraka, što svih osam sedam nastavaka stavlja u sam vrh liste najpopularnijih knjiga svih vremena. Neki od tih milijuna primjeraka završili su i kod Tomislava, koji je svoje bogato znanje odlučio podijeliti s nama.

Čarobni novac i nije tako čaroban

Prije svega, najviše nas je zanimalo koliko je zapravo novac kao takav važan u svijetu u kojem Harry živi, ako u obzir uzmemo to da ipak postoji magija, a novac se (u teoriji) može stvoriti.

Sa Tomislavom smo pričali dok se slikao pred Hogwarts Expressom

Sa Tomislavom smo pričali dok se slikao pred Hogwarts Expressom (Izvor: Arhiv Hogwartsa, zaista!)

Naravno, Tomislav se složio kako se novac može stvoriti, ali također napomenuo kako u svakom svijetu postoje pravila, pa tako i u onom u kojem Harry živi. Naime, iako je moguće stvoriti novac doslovno pomoću magije, Tomislav napominje kako to i nije tako jednostavno kako se možda čini. Upravo zbog toga što je posrijedi magija i razne manipulacije njome, svaki je novčić koji kruži svijetom jedinstven i različit od svakog drugog.

 

 

 

Ovo nam se čini prilično logično, jer ako banke u stvarnome svijetu svaku novčanicu štite određenim serijskim brojem i drugim kodovima, zašto i čarobnjaci ne bi imali način zaštite svoje valute?

Ipak, svaki pokušaj stvaranja vlastitog novca samo pomoću magije svakako bi bio neka vrsta magičnog kaznenog djela, za koji bi počinitelji odgovarali. Tomislav naravno napominje kako je svako kopiranje novčanice zapravo krađa, što je svakako nedopustivo, bez obzira o kojem se svijetu radilo.

Zakoni magije ne daju se mijenjati

Ako ćemo detaljnije o novcu (i njegovom krivotvorenju) u svemiru Harryja Pottera, ono što sprječava čarobnjake da jednostavno stvaraju beskrajne količine novca (i time vjerojatno uzrokuju magičnu inflaciju), su i zakoni magije, osim naravno onih “normalnih” zakona zbog kojih možete otići u zatvor. Zakoni magije djeluju više kao zakoni fizike nego ovi “ljudski” zakoni, i ne samo da ih je vrlo teško kršiti, već je nekada i nemoguće.

U Pet glavnih izuzetaka Gampovog zakona elementalne transfiguracije navodi se kako je neke stvari jednostavno nemoguće stvarati beskrajno. To uključuje hranu, oživljavanje mrtvih, namjerne kletve, ljubav i naposljetku – novac.

Prema tome, “pravi” novac u svijetu Harryja Pottera gotovo je nemoguće stvoriti, što objašnjava činjenicu da postoje bogati i siromašni čarobnjaci (obitelji Malfoy i Weasley). Zanimljivo pravilo je ono s hranom, jer hranu možete u svijetu magije beskrajno umnožiti, ali ne možete ju stvoriti iz ničega.

Novac je, prema svim zakonima magije moguće krivotvoriti, ali ne i napraviti iz ničega, što je možda jedan od korisnijih zakona.

Goblini? Radije ne.

Ono što svakako asociramo sa svijetom u kojemu Harry živi jesu zmajevi, i nepisano pravilo kako upravo oni čuvaju velike vrijednosti, što je ako pitate nas – sasvim logično.

Naravno, kada je riječ o sigurnosti, Addiko banka i Gringotts nisu uvelike različiti. Obje banke se trude omogućiti što je moguće veći nivo sigurnosti za sve one koji im povjeravaju brigu o svome novcu. Istina, u svijetu Harryja Pottera se to radi pomoću kilometara špilja, trezora, vagona i goblina koji se brinu o sigurnosti, dok se u stvarnome svijetu stvari odrađuju ipak nešto drugačije.

Čak i oni koji su pročitali samo prvu knjigu sjećaju se trezora 687, gdje je Harry pronašao veliku količinu novca koju su mu ostavili pokojni roditelji. Kako bi došao do svog trezora, Harry se zajedno s goblinima morao spustiti duboko pod zemlju i otključati ulazna vrata zlatnim ključem.

 

U Addiko banci ćete poslovati samo s ljudima koji će se truditi pomoći vam u svemu što tražite, a ne namrgođenim goblinima, i nećete morati putovati u vagonu kako biste došli do svog novca. Istina, možda bi poneki od nas uživali u adrenalinskoj vožnji vagonom, ali to na žalost (ili na sreću) nije slučaj.

Zmajske priče

Kada već spominjemo zmajeve, teško se oteti dojmu kako bi upravo ove mitske kreature bile prilično dobri čuvati trezora u stvarnome svijetu, a prijedlog da ljudske čuvare zamijenimo zmajevima predložili smo i Tomislavu. Na naše iznenađenje, i on je bio otvoren za sve opcije, priznajući kako često i sam razmišlja o unajmljivanju nekolicine zmajeva za Addiko banku.

Kao razloge Tomislav naravno navodi faktor iznenađenja koji bi svakako odvratio svakog tko pokuša krađu bilo kakve vrste novca, ali također navodi kako ova vrsta zaštite ima i svoje mane. Ipak, budući da ovakva velika kreatura zahtjeva podosta hrane i mjesta, Tomislav nije siguran koliko bi se novca trebalo uložiti, ne isključujući šansu da možda zmaj kao čuvar bude i skuplji od svih “tradicionalnih” sustava zaštite.

Harry i prijatelji su se susreli sa jednim od zmajeva čuvara Gringottsa u potrazi za jednim od Horcruxa te na kraju upravo na njegovim leđima pobjegli iz banke nakon uspješne pljačke predmeta po kojeg su došli.

 

Na kraju razgovora o zmajevima Tomislav nas je jednostavno upitao: “Koliko bi zmaj mogao sačuvati naš novac od nas samih?”

Naposljetku, zaključak našeg druženja jest taj da iako je svijet magije ograničen svojim pravilima i u njemu vjerojatno vladaju neki drugačiji zakoni nego u našem, neke stvari se nikada ne mijenjaju, pa tako i financije. Istina, zmajevi kao čuvari i goblini kao službenici su zanimljiv twist na temu, ali u principu između prave banke i one u knjigama nema velikih razlika, što samo pokazuje koliko je bankarstvo ukorijenjeno u kulturu kako nas “bezjaka”, tako i čarobnjaka!

Doznaj više o pop kulturi novca!

Ne brini, ovo je tek prvi u nizu članaka posvećenih zanimljivostima iz svijeta novca iz popularnih filmova, glazbe i ostatka drage nam pop kulture! Ostavi email pa ti šaljemo sljedeći!

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna