Sretan vam blagdanski stol!

Imamo još savjeta za jeftiniju i bogatu blagdansku trpezu!

U prošlom nastavku mini serijala Sretan vam blagdanski stol savjetovali smo vas kako se pripremiti za blagdansko slavlje, podijelili s vama tradicionalne i inovativne recepture te otkrili zašto se raskoš jela ne krije u cijeni namirnica.

U drugom dijelu donosimo ideje i prijedloge za raznovrsniji blagdanski stol, prijedloge kako se nositi s tradicionalnim velikim pečenkama i nezaobilaznom francuskom salatom te što možete s ostacima.

Za svaki tanjur ponešto

Onima koji se baš žele okušati u kuhanju preporučujem da ne eksperimentiraju baš o blagdanima, kad im dolazi hrpa gosti računajući da će se sve pojesti. Uvježbajte svoja jela, svoje specijalitete, pa ih onda i poslužujte i kombinirajte bez kompleksa. Ne znači to, međutim, da ćete na stol iznositi ono što netko ili nitko ne jede, svejedno da li zato što samo ne voli ili ne smije zbog vjerskih, zdravstvenih ili estetskih razloga.

Hranu planirajte i poslužite tako da, ako su za vašim stolom, imaju što odabrati i vegetarijanci i makrobiotičari i celijakičari i drugi. 

Ako niste sigurni, svakako se prethodno raspitajte o sklonostima svojih gostiju. Ako ste sami gost, preporučujem da upozorite domaćine i sami ponesite nešto od svoje hrane, dovoljno kako bi osim vas moli kušati i drugi. Upravo zato i jest mudro za više osoba pripremiti izložbeni stol, a ne slijedove.

Tradicionalne velike pečenke

Također nemajte kompleks da na blagdanskom stolu poslužujete nešto što pripada stolu nekoga drugog blagdana. Na primjer, na našemu obiteljskom božićnom stolu, uz sarmu s pire krumpirom, umjesto velike purice (koju inače može zamijeniti i lijep komad ucijelo pečenih prsa) nudimo manju patku s odvojeno posluženim mlincima. Možete peći i sami, ali nije li jednostavnije kupiti gotove, hrskave ili žilave, kako volite. Svakako imamo i inače uskrsnu šunku u kruhu s francuskom salatom.

Šunka nije samo za Uskrs

Na novogodišnjem stolu nemamo odojka jer ga zbog različitih dijagnoza većina jedva proba. Tim više što nas prijatelj na svoj imendan obvezno poziva na pečenicu, odojka koji je njihova tradicionalna blagdanska pečenka umjesto purice.

Svaki će stol podići salate, bilo od svježega ili kruhanoga povrća, počevši od graha (kad biste mogli nabaviti starinsku sortu krupnoga zrna!) i krumpira, od celera i mrkve i jabuka s orasima… Malo (ostataka!?) mesa, šunke, salama, ribe, školjaka iz zamrzivača ili konzerve unaprijedit će je u cijeli mali slikovit obrok!

I obična francuska na više načina

Ne mogu preskočiti francusku salatu, koja nam je postala nacionalno jelo. Neki je i dalje kuhaju po starinski, sami režu sve povrće u kockice, drugi kupe zamrznuto već narezano, čak i pomiješano, treći kupuju gotovu u većim pakiranjima, a četvrti tu gotovu kombiniraju i dorađuju po nekom svom receptu. Ma kako to radili, kako vam što izgledalo povoljnije ili bolje, planirajte kupnju na vrijeme.

Kad smo već kod načina kuhanja i pečenja, u konačnu cijenu svakako ubrojite utrošeno vrijeme, struju, plin… Nekima će na prvi pogled gotovi kolači biti preskupi, a oni koji nemaju vremena, odreći će se radije nečega drugog samo da imaju domaće ili slastice iz neke trendovske slastičarnice kakve sami nikad ne bi pripremili. Možete naručiti dio kolača pa ih iskombinirati s nekima koje ste ispekli sami ili netko iz obitelji.

Rum punč šnite idu dobro uz... Pa, sve!

Handmade slastice na dar

Nije nužno da trošite kilograme oraha, lješnjaka, badema, čokolade i maslaca ako to vaši ne vole ili ne smiju. Pogotovo ako ste u zanosu ispekli pretjerane količine ili ste majstor od jedne vrste kolača, razmislite da dio slastica ručne izrade lijepo zapakirate i darujete ih prijateljicama, susjedama…

Možda im budu najdraži dar. Moja prijateljica obožava mađaricu. Ma koliko je sama ispekla uvijek je njome razveselim, a i dobro joj je došla.

Ako za slastice imate nevelik budžet, a stalo vam je da na tacni bude više vrsta, razmislite o keksićima iz smočnice ili onima koje ste umijesili od istoga osnovnog tijesta, pa jednome dodajte mak, drugome komadiće čokolade, od kojega možete oblikovati i tri-četiri različite vrste izrezujući ih različitim oblicima, pripremajući ih sa dvjema vrstama pekmeza, umakajući ih u čokoladu, posipajući ih raznobojnim jestivim perlicama…

Priuštite si pravu zimsku hranu.

Mudrost: što s ostacima?

Blagdani nisu zato da bismo njima rušili rekorde, a potrošnja nije nužno iskaz krize ili blagostanja. Ipak, ako vam je već ostalo neke hrane postavlja se vječno pitanje: što s ostacima?

Sarmu možete rasporediti u posude za jednokratnu potrošnju i zamrznuti je. Ne zaboraviti napisati datum! Pečenu puricu i odojka možete lijepo narezati u manje paketiće, vakuumirati te također zamrznuti.

Ako vam je ostalo pire krumpira, s jajetom i malo brašna umijesite valjuške. Odlični su i samo s malo kiseloga zelja, onoga preostaloga od sarme. Kuhanu palentu možete drugi dan popržiti da ne jedete isto, a i na njoj – usfali vam kruha ili ga ne smijete jesti – možete poslužiti zalogajčiće.

Slatke vam blagdane želimo!

Darujte si ukusne blagdane!

Ako organizirate veliki doček, planirajte različita pića, a vrlo efektni i relativno jeftini su osvježujući kokteli, vrući punč i slično. Budite pripravni i da u hodu, kako to lijepo kaže moja domišljata prijateljica, spašavate i hranu i piće.

Godinama smo s ostatkom ne osobito dobra pjenušca, bez kojega nema zdravice u ponoć, na Novu godinu kuhali obično pile u šampanjcu. Baš raskošno!

Umjesto depresiji i stresu, prepustite se blagdanskoj mašti. Ako imate manju djecu ili unuke, pripremite im nezaboravan, a edukativan blagdanski doživljaj: s njima uvijajte sarmu, umijesite i pecite keksiće, koje možete i jesti i darivati i njima ukrasiti bor…

Darujte si ponajprije – blagdane.

Blagdanski shopping u zadnji tren?

Ne morate bezglavo tražiti bankomat ili najbližu poslovnicu! Karticom Addiko Mastercard Prepaid Refresh nabavite sve potrebno za raskošan blagdanski stol.

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna