Planiranje financija u paru

Kako planirati financije u dvoje: Kasičin vodič za parove

Valentinovo je stiglo, a najbolji način da ga provedete je dakako uz voljenu osobu. Kakve to veze novac ima s time, pitate se? I zašto vas gnjavimo s ozbiljnom temom baš na Dan zaljubljenih?

Pa, zato što znamo kako su zbog novca, odnosno problema s njime i nesporazuma oko njega, brojne veze pukle ili bar došle na tešku kušnju. Čak i nakon što su godinama prije lijepo funkcionirale.

Pošto ne želimo da se to dogodi vama, naše drage Kasičarke i naši dragi Kasičari, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri uspostavi što skladnijeg odnosa i života u dvoje kad su financije u pitanju. Sretno vam Valentinovo!

Lako je isplanirati večeru ili dogovoriti se koji ćete film pogledati. Dogovori oko kućnog budžeta su ipak tema koju parovi nerado potežu. Mnogima (i meni osobno) je, recimo, dosadna i nezanimljiva.

Ipak, kada se budžet dobro isplanira svima je lakše, što sam naučio i iz osobnog iskustva. Savjeti koje ću vam dati rezultat su nekoliko produktivnih rasprava s mojom djevojkom, ali i nekih mudrih riječi mojih roditelja.

Moje, tvoje i naše

Ovo je vrlo jednostavno u mom slučaju. Volim igrati igre, računala i prilično bezrazložne investicije poput ove Super Mario biljke u posudi za cvijeće. Također volim i bicikle, nogometni klub iz svog rodnog grada i u posljednje vrijeme, NBA. Ona, s druge strane, voli šminku (najviše onu s potpisom Kylie Jenner), umjetnost, lijepe bilježnice, pribor za pisanje i ručno rađeni nakit.

Kada je riječ o računima i novcu, dogovor je prilično jednostavan: napravit ćemo račune svatko za sebe, i jedan zajednički za nas. Ideja nije nova – vjerojatno tisuće parova razmišljali na isti način – ali mogu reći kako sam se osjećao kao genijalac kada mi je ovo prvi puta palo na pamet.

Sada ju i vi želite. Nema na čemu!

Vaša primanja podijelite na nekoliko dijelova, tako da i vi i vaš partner ili partnerica imate jednaku količinu novca kao „džeparac“ za stvari koje vi volite i želite imati iz svojih razloga, poput već spomenute Super Mario biljke ili novih tenisica za teretanu. Ovisno o tome kolika su vam primanja, odaberite iznose za svakog zasebno. Sve ostalo stavljajte u „zajednički“ fond.

Tako, primjerice, možete iz zajedničkog budžeta plaćati potrepštine za stan ili kuću, hranu za vas i kućne ljubimce, zajedničke kave ili piva i slične stvari koje radite zajedno. Na kraju mjeseca jednostavno pogledajte koliko ste „svog“ novca potrošili, i koliko je novca ostalo u zajedničkoj Kasici (da, da, to sam namjerno napravio). Ako je ostalo viška, dogovorite što ćete s njime (Potrošiti na romantičnu večeru? Početi štedjeti za ljetovanje ili auto?) Idući mjesec krenite ispočetka.

Ovaj pristup traži dosta planiranja i vjerojatno će tražiti bar nešto uhodavanja. Ali, to je dobar prvi korak ako želite početi zajedno upravljati primanjima, a uz dobar plan i pridržavanje dogovorenog nakon nekog vremena sve će ići kao podmazano. Posebno je dobar kada jedan partner zarađuje nešto više, ili ako jedan partner voli trošiti više od drugog.

Budite iskreni

Ovome me naučila moja majka, koja upravlja financijama naše obitelji otkako znam za sebe. Transparentnost i povjerenje osigurat ćete tako što ćete na početku svakoga mjeseca skupiti sve račune, izdatke i slične stvari koje morate platiti i staviti ih na stol, kakvi god da jesu.

Trošak vode, struje, plina, cigareta (ukoliko pušite) i svih onih stvari koje možete relativno precizno predvidjeti iz mjeseca u mjesec stavite pred sebe, i raspodijelite financije prema njima. Ako je račun za vodu paušalan, uvijek će biti isti, na primjer. Nakon što platite račune, odredite približan budžet za hranu i piće, i onda za putovanja i zabavu.

Najvažnije pravilo je da nikada ne trošite novac koji ste namijenili u jednu svrhu za neku drugu. Ako ovaj mjesec za zabavu imate 1000 kuna, nemojte potrošiti 1500 tako što ćete uzeti od računa ili hrane. Na žalost, novac ne pada s neba i pofalit će vam. Nije uvijek lako biti discipliniran, ali bez toga nema zdravih kućnih financija.

Iskreno recite partneru ili partnerici na što želite potrošiti novac i budete transparentni oko toga na što, kako i zašto trošite vaš novac. Povjerenje je ipak jedan od najvažnijih dijelova svake veze, a veze – čak i one najčvršće – lako pucaju zbog novca.

Koristite neki od online alata ili aplikacija

Kada kupite nešto, zapišite to u aplikaciju poput HomeBudgeta. To mogu biti veće stvari, poput novog televizora ali i sitnice poput brzog ručka ili kave s partnerom između sastanaka.

Na kraju mjeseca znat ćete točno gdje su vaši novci nestali (pod uvjetom da niste varali na brojkama, naravno!) te se onda možete odlučiti za jednu od dvije opcije:

  • ako ste zadovoljni novcem koji vam je preostao i vašim navikama trošenja – bravo! Samo nastavite u tom smjeru, i nastojte uvijek ostaviti malo novca sa strane kako biste si mogli priuštiti putovanje ili nešto slično.
  • ukoliko ipak niste zadovoljni, možete pregledati sve troškove i vidjeti točno gdje ste se možda malo zanijeli, kako biste idući mjesec znali gdje pripaziti

Fotografija: Google Play

Aplikacije se koriste za gotovo sve, pa zašto onda ne biste držali oko na budžetu uz pomoć neke od dostupnih? Ako baš jako ne volite unositi podatke u aplikacije, možete jednostavno čuvati račune, staviti ih u jednu zajedničku kutiju i na kraju mjeseca izvaditi račune kako bi vidjeli kamo je novac nestao. Također ostaje i dobra stara alternativa “bilježnice i olovke”, ali i Excel tablica koju možete popunjavati troškovima.

Smislite sustav koji odgovara vama

Blogovi na internetu mogu vas naučiti mnogo, ali neke stvari jednostavno morate probati sami kako biste znali najbolji način koji funkcionira kod vas. Možda će neki od navedenih savjeta upaliti upravo kod vas, što će rezultirati velikom srećom i gomilom mailova u kojima nas hvalite, ali možda nijedan od savjeta koji vam mi možemo dati nije baš iskoristiv u vašoj situaciji.

Prema tome, nekad je najbolji način probati u dogovoru s vašom boljom polovicom sjesti i razmisliti o tome što želite, kakve su vam mogućnosti i kako ćete doći do vaših zajedničkih financijskih ciljeva.

Svakako vam preporučamo iskrenost, poštenje i razumijevanje želja vašeg partnera kako biste oboje živjeli što je bolje moguće, a pritom možda i uštedjeli poneku kunu za vašu zajedničku budućnost!

Svi oni parovi koji uspješno barataju financijama sigurno imaju neki „as u rukavu“, pa kao što sam ja učio od mojih roditelja – vi možete od svojih, ili od nekog para kojeg poznajete. Ne stidite se pitati i razmišljati o financijama, i nikako nemojte dozvoliti da novac stane između vas i vaše ljubavi.

Možemo vam samo poželjeti sreću u ljubavi i financijama, i sretan dan zaljubljenih!

Voli vas Kasica.

Ne dajte financijama da stanu između vas

Uz Addiko Blic kredite brzo možete pokrpati rupe u kućnom budžetu i bezbrižno uživati u Valentinovu, ali i svojem partneru ili partnerici priuštiti poklon o kojem nisu mogli niti sanjati!

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna