Život je maskenbal

Vrijeme je karnevala, postanite netko drugi. Kasica pomaže!

Kada pomislimo na karneval, prva asocijacija je vjerojatno onaj u Riu de Janeiru u Brazilu. Uz milijune posjetitelja, ogromnu paradu i zdravu dozu sambe, ovaj događaj je zaista nešto posebno. Ipak, ne znam nikoga tko je zapravo otišao u Rio, a glavni razlog je vrlo vjerojatno – nedostatak novca.

Ništa zato. Iako Rio neće doći vama, to ne znači da vi ne možete doći Riu, ili barem nekoj domaćoj karnevalskoj destinaciji kojih je u ovo doba godine i više nego dovoljno. Možda će biti nešto hladnije, ali će vašem novčaniku biti osjetno ugodnije posjetiti, primjerice, karneval u Rijeci nego onaj na drugome kraju svijeta.

Karneval nije popularan samo u Brazilu, naravno. Mnogi veliki europski gradovi također održavaju velike karnevalske priredbe. Među najljepšima su svakako ona u Veneciji, kao i ona u gradu Binche u Belgiji. Čitava Europa vrijeme prije početka korizme rezervira za provod, maskiranje i dobru zabavu, a mnoštvo karnevalskih priredbi možete obići i u Hrvatskoj.

Nije teško pronaći zanimljivu karnevalsku priredbu. Brojni gradovi i sela u Hrvatskoj imaju svoje viđenje karnevalskih priredbi, bile to buše u Baranji ili fašnik u Samoboru. Sve što vam treba su maska, dobro društvo i otvoren um.

Izdvojili smo one za koje smatramo kako su vrijedne posjeta. Od Kvarnera do Baranje, svatko može naći nešto za sebe, kako u karnevalskim priredbama, tako i u Kasičinom vodiču.

Spremni? Krećemo!

Riječki karneval

Naravno, kakav bismo mi blog bili kada bi zaboravili najpoznatiji karneval u Hrvatskoj, onaj u Rijeci. Običaj karnevala u Rijeci se njeguje nešto više od stotinu godina, ali povorke su ipak nešto mlađe: prva je bila 1982. godine.

Karneval se tradicionalno održava zadnje nedjelje prije blagdana Pepelnice. Klince možete povesti na poznatu dječju karnevalsku povorku, koja će biti održana 18. veljače, a velika međunarodna povorka u gradu na Rječini zakazana je za 26. veljače.

Za razliku od toplijih krajeva Brazila, karnevalom u Rijeci dominiraju nešto više obučeni sudionici, posebice zvončari kojih je najviše upravo u područjima nadomak grada Rijeke, odnosno u Kastavštini. Prepoznatljivi po zanimljivim životinjskim kostimima i zvonima po kojima su i dobili ime, zvončari su neizostavan dio karnevala.

Fotografija: Putovnica

Međunarodna povorka obično broji više od stotinu različitih karnevalskih grupa, a broj posjetitelja je uvijek negdje oko 100 tisuća. Kako biste neometano uživali u povorci, što prije rezervirajte adekvatan smještaj, po mogućnosti negdje u blizini rive ili Korza. Naravno, smještaj možete platiti putem interneta ili na licu mjesta karticama Addiko banke!

Kraj svake povorke Riječkog karnevala tradicionalno je rezerviran za Halubajske zvončare, koji u povorkama Riječkog karnevala sudjeluju od njegovih začetaka.

Samoborski fašnik

Omiljena destinacija stanovnika središnje Hrvatske i jedan od najvećih karnevala u regiji svakako je onaj u Samoboru. Fašnik postoji još od 1828. godine, kada je održan karnevalski bal u općinskom magistratu Samobora. Za vrijeme ove manifestacije Samobor postaje Fašnička republika u koju su dobro došli svi kojima je do dobre zabave, sjajnog jela i pića, uz malo dobronamjerne šale.

Fotografija: Radio Samobor

Ove godine će na Fašniku nastupati poznati izvođači domaće estrade poput Nine Badrić i Psihomodo Popa. Kako je Samobor blizu glavnoga grada, do njega je lako doći iz svih krajeva Lijepe naše. Na ulicama Samobora susrest ćete razne maskirane pojedince, ali i članove lokalnih mjesnih odbora i više od 1.000 karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske.

Duga tradicija koja je prekinuta samo ratom četrdesetih godina prošloga stoljeća svakako ovoj manifestaciji daje posebnu draž i ugođaj. Poseban je bonus to što sve vaše frustracije i kritike možete usmjeriti na Fašnika koji će i ove godine biti spaljen kako bi godina bila što je moguće bolja.

Dubrovački karneval

Karneval u jednome od najljepših gradova na svijetu zaista je jedan od najboljih načina za provod. Dubrovački karnévô nije toliko poznat poput Dubrovačkih ljetnih igara i sličnih događanja, ali vrijedi ga posjetiti.

Dubrovnik je prelijep u svako doba godine, a karneval mu svakako daje poseban doživljaj i atmosferu. Razne predstave, balovi, povorke maskiranih pojedinaca i ostala događanja koja Dubrovnik čine gradom koji živi 24 sata, kao u jeku ljetne sezone.

Fotografija: Visitdubrovnik.hr

Osim povorki maski i zabave, svakako možete iskoristiti vrijeme za obilazak zidina i drugih kulturnih znamenitosti kojima ovaj stoljetni grad raspolaže, samo što ovaj puta po zidinama i galerijama možete hodati i maskirani!

Karnevo se ove godine otvara u petak, 24. veljače, izložbom karnevalskih maski, kostima i fotografija. Priredbe će trajati sve do utorka, 28. veljače, kada će zajedno s Karnevom biti zatvoren i Dubrovački zimski festival.

Baranjske buše

Prema legendama, zima se u Baranji stoljećima tjerala tako što su se mjesni mladići oblačili u takozvane buše i glasnom zvonjavom sličnom onoj zvončara u Rijeci tjerali sive oblake, snijeg i kišu te prizivali proljeće i lijepo vrijeme. Kako tradicija ne bi ostala zaboravljena i zapisana samo u povijesnim knjigama brinu se i dan danas Baranjski bušari.

Buše su sudionici pokladnih povorci u Baranji. Dijelimo ih na lijepe i strašne. One strašne imaju maskiranu glavu i lice prekriveno tradicionalnim drvenim maskama, čizme, ponekad preokrenute bunde i bijele platnene gaće punjene slamom. Kako bi bolje otjerali zimu u ruci nose štapove, sablje i zvona. Lijepe buše najčešće su mladići i djevojke odjeveni u odjeću kakvu obično nosi suprotni spol, a prate ih glazbenici.

Fotografija: Putovnica

Neupitne su sličnosti Baranjskih buša s onima iz susjedne nam Mađarske, gdje se u Mohaču svake godine održava Pohod Bušara. Upravo taj običaj su započeli Hrvati početkom 17. stoljeća, a tradicija se održava i dan danas. Mohač nije toliko daleko od granice, tako da ukoliko imate sreće u nekoliko dana možete saznati apsolutno sve što vas je ikada zanimalo o Bušama, Bušarenju i Šokcima.

Zašto ne biste u Mađarskoj proveli par dana, i plaćali hranu, piće i smještaj karticom Visa Electron, na primjer?

Buše u Baranji počet će 19. veljače predstavljanjem Malih buša uz nastupe dječjih folklornih skupina u Baranjskom Petrovom Selu. Glavna manifestacija bit će održana 26. do 28. veljače, kada možete u istom selu gledati mimohod Lipih i Strašnih buša.

Nije važno gdje ste, već s kime ste, reći će mnogi. Karneval je vrijeme opuštanja, druženja i dobre zabave sa svima onima dobre volje, i prema tome i mi u Kasici mislimo kako je zaista važno uzeti nekoliko dana ovog mjeseca, maskirati se i praviti jednostavno blesav, jer nam svima to zaista katkad treba.

Karneval bez brige

Rezerviranje smještaja, kupovina maski i sve druge karnevalske aktivnosti su mnogo lakše uz jednu od kartica Addiko banke! Kupujte internetom s Mastercard Prepaid Refresh, na rate s Visa Classic ili jednostavno Visa Electron karticom!

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna