Za bezbrižniji shopping

Kasica vas savjetuje: Kako sigurno kupovati online

Ilustracija: Ivan Brezak Brkan

Sa svim popustima i drugim pogodnostima koje nudi, shopping online prava je blagodat. No, kao i svaka financijska transakcija, sa sobom nosi određene rizike. Uz malo opreza možete ih svesti na minimum.

Najveća slabost većine informacijskih sustava, a tako i sustava za online kupovinu, često je sam korisnik’, kaže Luka Petrić, stručni suradnik za informacijsku sigurnost u Addiko banci.

‘Krađom podataka koji su potrebni u procesu online kupovine napadač može teretiti vaš račun. Kako do krađe podataka ne bi došlo, korisnici trebaju biti svjesni postojanja napada/prijevara (kao što su phishing napadi i socijalni inženjering) koji za cilj imaju upravo krađu takvih osjetljivih podataka’, dodaje Luka.

Jedna od najčešćih pogreški je to što ljudi ne kupuju u provjerenim trgovinama online, kao i to što podatke potrebne za realizaciju kupnje unose na nepoznate stranice, vođeni iracionalnim ponudama (privučeni porukama tipa “Vi ste sretni dobitnik.”, “Popust samo za vas.” i slično), koje imaju za cilj potaći brzu, nepromišljenu reakciju.

Robbert Noordzij/Vusial Hunt

Robbert Noordzij/Vusial Hunt

12 zlatnih savjeta za siguran shopping

Kako se možete zaštititi, dragi naši Kasičari? Evo Lukinih savjeta i preporuka za sigurnu kupovinu online:

1) Kupujte u provjerenim online trgovinama kojima vjerujete.

2) Provjerite počinje li stranica na kojoj kupujete s https://. To znači da se u procesu kupovine koristi protokol koji omogućava kriptiranu komunikaciju i sigurnu identifikaciju web poslužitelj, što direktno utječe na povećanje sigurnosti same kupnje.

3) Ako vam je link za pristup online trgovini dostavljen mailom, mudro je ne kliknuti odmah na njega već ga prepisati u adresnu traku. Da, baš prepisati. Napadači vješto koriste brojne male trikove kako bi vas zavarali. Imajte to na umu uvijek.

4) Ako prvi put posjećujete neku web trgovinu, provjerite komentare drugih korisnika.

5) Redovno pratite stanje svojih bankovnih i korisničkih računa.

6) Redovno ažurirajte antivirusni i antimalver softver. Koristite vatrozid (firewall).

frankieleon/Visual Hunt

frankieleon/Visual Hunt

7) Izbjegavajte unos e-mail adrese na stranicama kojima ne možete vjerovati. Dobra praksa nalaže da korisnik ima dva odvojena e-mail računa, jedan za ozbiljne stvari poput posla i osobne korespodencije, drugi za shopping i zabavu.

8) Koristite kompleksne zaporke koje se sastoje od velikih i malih slova, brojeva i specijalnih znakova, drukčije za svaku trgovinu i drugo web odredište u koje se logirate. Redovno mijenjajte lozinke.

9) Obratite pažnju na “sitna slova” prije potvrđivanja plaćanja.

10) Pazite na što klikate. Napadači dosta često koriste skočne (pop-up) oglase i lažne linkove kako bi privukli vašu pozornost.

11) Pazite na svoje osobne podatke.

12) Budite svjesni i educirajte se o novim vrstama napada. Svi mogu postati njihovom žrtvom, pa tako i vi.

William Iven/Visual Hunt

William Iven/Visual Hunt

Evo kako se još možete zaštititi dok kupujete na internetu

Što još možete poduzeti? Recimo, nikad nemojte slati podatke o svojim karticama, debitnim ili kreditnim, e-poštom ili ih objavljivati na društvenim medijima (čak ni u privatnim porukama).

Dok ste online, nemojte odavati više informacija o sebi no što je nužno. Trgovinama online obično ne treba vaš točan datum rođenja, recimo.

Prije kupnje provjerite je li trgovina navela fizičku adresu i podatke za kontakt (broj telefona, primjerice). Ako nije, imate razloga za sumnju.

Preporučamo da za kupovinu koristite zaseban web preglednik, ne onaj na kojem ste svaki dan.

Kupujte izravno na web odredištu trgovca. Izbjegavajte kupone i druge prečice, naročito kad stižu iz nepoznatog vam izvora.

Nakon što obavite kupovinu izlogirajte se. Da, čak i ako vjerujete trgovini, i već ste u njoj kupovali.

anieto2k/Visual Hunt

anieto2k/Visual Hunt

Ne koristite javno dostupan Wi-Fi u kafićima, knjižnicama, zračnim lukama i sličnim mjestima za bilo kakve novčane transakcije online. Nikad ne znate tko vreba.

Postavite ograničenje potrošnje na kartici. Tako ćete ograničiti gubitak u slučaju krađe.

Zaštitite mobitel. Postavite lozinku, PIN, obrazac ili otisak prsta, oovisno o tome što je moguće na vašem uređaju, kako bi smanjili rizik neovlaštenog pristupa. Namjestite automatsko zaključavanje zaslona nakon određenog razdoblja neaktivnosti.

Isključite Bluetooth dok ga ne koristite, provjeravajte kakve sve dozvole aplikacije koje instalirate traže.

Uključite značajku koja omogućuje upravljanje i brisanje uređaja na daljinu.

Pridržavate li se ovih savjeta drastično ćete smanjiti rizik krađe vašeg identiteta i novca, kao i sve probleme koji ih prate.

Ukoliko se to ipak dogodi, Addiko banka rado će vam pomoći u bilo koje vrijeme.

  • Tomislav Marić
  • Objavljeno 06. 03. 2017.

Kartica za siguran shopping

Za sigurniji shopping online tu je kartica Mastercard Prepaid Refresh!

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna