Gamerska dilema

Što se više isplati: konzola ili računalo?

Vječna bitka između fanova stolnih računala i onih koji ipak više preferiraju konzole vjerojatno se nikada neće razriješiti na neki logičan način. Iako i računala i konzole imaju svojih prednosti i mana, postoje oni koji se kunu u nadmoć jedne ili druge platforme. Na internetu ćete pronaći bezbroj tekstova, usporedbi i članaka koji objašnjavaju zašto je jedna od ove dvije alternative bolja. Ukoliko vam se ne da baš sve to čitati, Kasica će vam (kao i uvijek) pomoći.

Prije no što nastavimo treba reći kako nismo svi isti. Dok jedni jednostavno obožavaju PlayStation, drugi će smatrati kako nema logike kupovati ga. Važno je stoga odmah naglasiti kako je na kraju sve stvar osobnog izbora.I s konzolama i sa stolnim računalima dobro ćete se  zabaviti, i to je jedina stvar u koju nema nikakve sumnje.

Kada je riječ o konzolama, u ovom članku ćemo prvenstveno govoriti o najnovijim verzijama dvije najpopularnije na svijetu: PlayStationu 4 Pro i Xboxu One S. Ovom prilikom zanemariti ćemo razlike među njima (poput rezolucije, online servisa i drugog) jer je to tema za jedan potpuno drugi članak.

Pokušat ću što objektivnije iznijeti što vidim (kao i mnogi drugi  gameri) kao apsolutno najveće prednosti konzola nad računalima, kako biste vi, dragi kasičari, mogli bolje odlučiti što vam se najviše isplati i na što ćete potrošiti svoj novac.

Konzole imaju sjajne ekskluzive

Međunaslov govori sam za sebe prilično mnogo, ali kako bih vam demonstrirao što su to sve PC igrači propustili u posljednjih nekoliko godina, bacite oko na ovaj popis:

 • Red Dead Redemption
 • Skate
 • The Last Of Us
 • InFamous
 • Uncharted
 • Gran Turismo

To je, naravno, tek dio igara dostupnih isključivo na konzolama. Istina, u posljednje vrijeme su PC igrači dobili mogućnost igrati naslove poput nove Forze Horizon na računalu pomoću funkcije Xbox Play Anywhere. Ali neke igre jednostavno nećete igrati nikada ako nemate neku od konzola. Tu nema pomoći.

Istina, u posljednje vrijeme se stvari „demokratiziraju“, pa je tako sve manje igara koje su isključivo „konzolaške“ ili „računalne“. Vjerujem kako će u budućnosti ovo biti prednost za konzole u manjoj mjeri, ako neće i potpuno nestati, budući da i „vječne“ igre za konzole poput Tekkena sada dolaze na PC.

Neke igre su zaista bolje na konzoli

Konzole su puno, puno bolje za sportske igre. Ako kao ja, volite igrati NBA ili FIFA naslove, zaključit ćete kako mnogo manje ljudi igra FIFA-u na računalu nego na konzolama. Upravo zbog toga teže je pronaći nekog protiv koga biste zaigrali online a i velika je vjerojatnost da neki vaši prijatelji igraju istu igru na drugoj platformi, u kojem slučaju na žalost često nećete moći zaigrati s njima.

Uvijek bih radije igrao neku sportsku igru sa prijateljima u sobi za televizorom. Koliko god PC igrači voljeli govoriti kako je moguće računalo spojiti na televiziju, trebaju i priznati kako je to gnjavaža. Meni se zaista ne da nositi svoj gaming PC iz jedne sobe u drugu samo kako bih odigrao NBA sa prijateljima. Čisto praktičan razlog.

PC često ostane „zakinut“

Iduća stvar, s kojom su PC igrači na žalost jako dobro upoznati jest loša optimizacija igara za računalo, dok iste te igre na konzoli rade sjajno. Uzmimo za primjer Batman: Arkham Knight, koji je bio toliko loše optimiziran da su ga morali povući iz prodaje dok ga ne „zakrpaju“ kako treba. Sve to vrijeme je ista ta igra na konzolama radila baš kako treba.

Slučajeva je na žalost previše, te se u posljednje vrijeme nekako čini kao da su mnoge igre zapravo napravljene za konzole, a onda samo „prebačene“ na računalo. Naravno, to se ispravlja zakrpama, ali to je više način za krpanje već učinjene štete a ne trajno rješenje.

Cijena je manja u početku, ali…

Ovo je svakako dobra stvar za konzole. Novi PlayStation 4 Pro platiti ćete nešto više od 3000 kuna, i to je to. Imate ga nekoliko godina, ne morate ugrađivati ništa novo, a jedini izdatak vam je pretplata na PlayStation Network. Sjajno, zar ne? Ista je situacija i s Xboxom, koji je otprilike jednak cijenom, a igre ionako koštaju isto na gotovo svim platformama (oko 60$ za najnovije AAA naslove).

S druge strane, dobar gaming PC će svakako koštati više od 3000 kuna, unatoč tome što cijene solidnih konfiguracija brzo padaju. Kako se računala sastoje od više komponenata, možete se potruditi i, uz pomoć servisa kao što je Jeftinije.hr, usporediti cijene i kupiti tamo gdje su cijene procesora, grafičkih kartica, monitora i ostale opreme najpovoljnije.

Također, vaš ćete PC moći dugo nadograđivati kako bi mogli igrati najnovije igre, dok konzolu možete samo kupiti novu kada za onu koju imate prestanu izlaziti igre. Koliko je to vremena, pitate se? Pogledajmo koliki su vremenski razmaci između PlayStation konzola:

 • PlayStation – 1995.
 • PlayStation 2 – 2000.
 • PlayStation 3 – 2006.
 • PlayStation 4 – 2013.
 • PlayStation 4 Pro – 2016.

Iz ovih podataka jasno je kako nove generacije konzola izlaze otprilike svakih pet do 8 godina (s izuzetkom posljednjeg “osvježenja” u vidu Pro konzole). Složiti ćete se kako se mnogo toga stigne dogoditi u pet godina, što se najbolje vidi u razlici grafike igara koje su izašle na početku životnog vijeka konzole, i onih s njegovog kraja.

Uz računalo jednostavno imate više izbora

Također, Koliko god se trudio, osobno ne mogu naviknuti na korištenje kontrolera u igrama poput serijala Grand Theft Auto ili Overwatcha. Nešto mi je neprirodno u kretanju i ciljanju s takozvanim “gljivama”, odnosno analognim palicama. Vjerojatno zbog toga jer od malena živim s jednim pravilom na umu :

Pucačine i strategije igram tipkovnicom i mišem, a vožnje i sportske igre kontrolerom.

Naravno, ima tu još izuzetaka ali u principu je to tako. Nadodajmo to kako za računalo možete birati između ogromnog broja tipkovnica, miševa i sličnih stvari kako biste našli svoj vlastiti stil, a na konzoli ste ipak “prisiljeni” koristiti kontroler koji dobijete u kutiji. Istina, to se mijenja s PlayStationom 4 Pro, koji konačno podržava druge kontrolere, ali oni su zaista skupi i više namijenjeni profesionalcima.

Naravno, računalne platforme poput Steama podržavaju i PlayStation i Xbox kontrolere, tako da svi oni koji žele mogu mnogo računalnih igara igrati na kontroleru.

Na računalu možete igrati igre stare 20 godina

Ono što me osobno najviše odbija od konzola jest to što ne mogu igrati zaista stare igre na njima. Na primjer, vaš novi PlayStation 4 Pro neće htjeti „zavrtjeti“ Crash Team Racing s PlayStationa 1, ali će zato vaš gaming PC s lakoćom pokrenuti igre poput originalnog The Incredible Machine iz 1993.

Naravno, ne samo to, već na novom računalu uz malo truda možete igrati i igre sa PlayStationa 1 pomoću emulatora i image filea koji možete stvoriti pomoću softvera Nero ili drugog sličnog programa.

Kada govorimo o drugim prednostima računala nad konzolama, nameće se ona jedna očita: računalo može služiti i za druge stvari a ne samo za igre.

Istina, možete gledati Netflix na PlayStationu, ali ne možete programirati, pisati članke za blogove i slične stvari. Ovome se može doskočiti jeftinijim prijenosnim računalom, ali zajednička cijena „običnog“ laptopa i konzole je već u teritoriju jeftinijeg gaming računala.

Izbor je ipak – vaš

Kada se sve zbroji i oduzme, ipak je cijena ono što je presudno u ovoj debati. Na konzolama nećete moći iskoristiti prilike kakve nude rasprodaje na Steamu na kojima možete uštedjeti mnogo novca, imat ćete manje indie igara i nećete moći igrati sa tipkovnicom i mišem, ali ćete u startu proći jeftinije.

Osobno nikada ne bih mogao zamijeniti svoje gaming računalo za laptop i konzolu, ali svakako razumijem ljude koji preferiraju konzole.

Ostaje nam pitanje što će vas manje koštati? Ovisi najviše o vašim gaming navikama, odnosno o tome koliko često kupujete nove igre, planirate li više vremena igrati sa prijateljima u kući ili online, a i treba voditi računa o tome što vaši prijatelji igraju i na kojoj platformi.

Što god da kupujete, nemojte zaboraviti da kartica Addiko Visa Classic omogućava kupnju bilo čega na rate, pa tako i igraćih konzola, odnosno stolnih računala za igranje!

PC ili konzola ?

Nevažno kupujete li računalo ili konzolu, uz Addiko Blic kredite kupnja bilo koje platforme za igranje biti će lakša nego ikada!

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna