MALI TRIKOVI

Kako otići na ljetni festival i ne potrošiti brdo love

Ferragosto Jam/Facebook

Bili na kontinentu ili moru, velike su šanse kako je u vašoj blizini ovoga ljeta organiziran barem jedan glazbeni festival.

Uz mnoge velike festivale koji uključuju i SeaStar festival u Umagu koji je realiziran uz suradnju s Addikom gdje ga je posjetilo više od 50000 ljudi, ljubitelji glazbe nemaju velikih problema pronaći festivale koji odgovaraju njihovom ukusu. SeaStar je također doveo EXIT atmosferu na naše prostore po prvi puta.

Hrvatska je, prema tome, na vrlo dobrom putu da postane jedna od najpoznatijih festivalskih destinacija u Europi, a i šire. Po mom mišljenju, treba nam samo jedan festival u rangu Szigeta i Exita kako bismo ovo postigli.

Ipak, ono što našu festivalsku sezonu čini posebnom je čitav niz manjih festivala po cijeloj zemlji, koji traju po nekoliko dana i nude apsolutno svaku vrstu glazbe koju možete poželjeti.

Kako bismo vam približili festivalsku sezonu Hrvatske, odlučili smo se za dva domaća festivala koja ćemo svakako posjetiti, ali i koristiti kao primjere kako možete proći jeftinije:

  • Ferragosto Jam u Orahovici
  • SuperUho u Primoštenu.
Ferragosto Jam/Facebook

Ferragosto Jam

Najvažnija stvar kod odlaska na festival je planiranje. Ovo ne mogu dovoljno naglasiti jer svaki puta kada sam ishitreno odlazio upravo na Ferragosto imao sam osjećaj da sam se trebao možda ipak malo bolje pripremiti. Ali dobro, to sam samo ja.

Ferragosto Jam – najbolje od kontinentalne Hrvatske

Ferragosto Jam ove je godine ušao u desetu godinu postojanja. Od malenog festivala grupe prijatelja razvio se u ponajbolji kontinentalni festival u Hrvatskoj.

Jedan od ključnih razloga zašto je tomu tako jest blizina gotovo svih većih gradova u Slavoniji, ali i to što su blizu Zagreb i ostatak kontinentalne Hrvatske.

Ferragosto je poznat i zbog jedinstvenog ambijenta jezera u Orahovici, koje je svake godine mjesto okupljanja, druženja i osvježenja kada se temperature popnu vrlo visoko, kao što je to bio slučaj ove godine.

Istina, na ovogodišnji Ferragosto na žalost više ne stignete, ali svakako možete pratiti stranicu festivala na Facebooku i ugrabiti karte za idući čim budu dostupne.

Vjerujem kako je apsolutno svima jasno kako se karte za festivale poput Ferragosta trebaju kupovati što je moguće ranije jer šarm ovog kontinentalnog festivala ne leži u glazbenicima koji nastupaju, nego u “vibri”.

Prema tome, naš savjet je svakako da na početku godine odvojite poneku kunu i zgrabite prvi krug ulaznica za Ferragosto, jer ne samo što će kasnije biti skuplje, već ih, kako je krenulo, možda i ne bude.

Kampirat ćete na festivalu? Uložite u opremu

Iako “pravi” kamp Ferragosta određuju organizatori, i oni su sami svjesni kako vrlo velik broj posjetitelja jednostavno ne može stati u to područje, pa je jedan od izazova ovog festivala i pronalazak adekvatnog mjesta za kampiranje.

Kako je čitav prostor oko jezera često ispunjen šatorima koji nerijetko stoje na prilično strmim obroncima, najraniji mogući dolazak svakako je nešto što preporučujem iz osobnog iskustva.

Za dobar festivalski provod najbolje bi bilo osigurati si dobru opremu za kampiranje. Što je vaš šator bolji, a prostirka udobnija, manje su šanse kako ćete proklinjati život nakon nekoliko dana spavanja na otvorenom.

Istina, čar festivala i jest u tome, ali nekako vjerujem kako ni ona najzagriženija “lako ćemo” publika ne bi imala prigovora na dobar šator.

Osim šatora, razmislite i o:

  • plinskom kuhalu
  • svjetlima
  • solarnom punjaču za mobitel i fotoaparat
  • dobrom hladnjaku!

Šator i ostalu kamping opremu možete naći u trgovinama kao što je Decathlon, a kada jednom kupite sve što vam treba, možete obilaziti festivale godinama.

Superuho/Facebook

Superuho

Uštedite i na moru

Za sve one kojima je ipak draže more ili se jednostavno zateknu na godišnjem odmoru u srednjoj Dalmaciji svakako preporučujemo SuperUho u Primoštenu. Ovaj maleni festival ove će godine ugostiti Franka Turnera, a mene osobno posebno veseli izbor craft piva u kojima će posjetitelji moći uživati.

Naravno, valja napomenuti kako su festivali na “egzotičnijim” lokacijama kao što je Primošten ipak nešto skuplji nego Ferragosto i slični. Prema tome, naš je savjet svakako istražiti koliko će se kretati cijene u kampu, kao i cijene u gradu Primoštenu, kako biste što bolje mogli isplanirati troškove.

Odlazak na festival, osim karte i opreme, ne predstavlja ogroman financijski izdatak sam po sebi. Ako uzmemo u obzir to da za nepunih 200 kuna možete nekoliko dana ljetovati u Primoštenu i još k tome slušati bendove, gledati filmove i piti craft pivo, računica je prilično jasna.

Osim toga, na hranu i druge potrepštine morat ćete ipak potrošiti nešto novca, ali vjerujemo kako će vas sve to skupa izaći i manje nego što bi koštala karta na Sziget ili Ultru.

SuperUho/Facebook

SuperUho

Vrijedi putovati zbog dobre festivalske zabave

Do Orahovice i Primoštena relativno je jednostavno doći automobilom, pa ako krećete iz Zagreba možete do Primoštena “starom” cestom kako biste izbjegli cestarine i maksimalno srezali troškove, a kada ste već tamo nikako nemojte propustiti priliku prošetati jednim od najljepših domaćih gradova na moru.

Što se tiče Ferragosta, nalazi se na sat vremena udaljenosti od Osijeka i otprilike 200 kilometara od Zagreba. Kako je prilično popularan neće biti teško pronaći ljude koji će s vama podijeliti trošak puta, kako biste prošli što je moguće jeftinije. Provjerite i na servisu BlaBlaCar ide li netko u tom smjeru.

Kao i kod ljetovanja, dobar plan može učiniti festival savršenim iskustvom. Stoga se svakako treba pripremiti i na neke situacije koje je nešto teže predvidjeti, poput komaraca ili hladnoće u Orahovici.

Ako planirate skupiti opremu za festival “od nule”, svakako će vam pomoći Blic Krediti, s kojima možete u kratkome roku doći do taman onoliko novca koliko će vam trebati za karte, put i opremu, kako biste bezbrižno uživali u nekoliko dana odmora na moru ili planini, kako god vi osobno želite.

Na festivale bez brige

Posjetite ljetne festivale bez ijedne brige na umu uz Addiko Blic Kredite, pomoću kojih možete organizirati savršen izlet na festival, gdje god se nalazili!

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna