Koliko košta život u galaksiji koja je zaista daleko...

Novac u Star Warsu: Sila je važna, ali bez love se ne može

U kina je stigao novi film smješten u svemir Zvjezdanih ratova, nazvan Rogue One: A Star Wars Story. Dok smo ga nestrpljivo iščekivali, danima smo mozgali o tome kako izgleda financijska strana ovog superpopularnog filmskog serijala. Je li Zvijezda smrti uvela Carstvo u recesiju, za koliko novaca se može kupiti dobar svemirski brod i što je bolje: puška ili svjetlosni mač pitanja su koja su nas držala budnima.

Tražeći sugovornika koji dijeli s nama ljubav prema kultnim filmovima, put nas je doveo u Osijek, točnije u poslovnicu Addiko banke u Retfali. Njegovo ime je Mario Jerković, a iako nije ni Jedi ni Sith (barem koliko mi znamo), podijelio je s nama svoja razmišljanja o novcu, Zvjezdanim ratovima i razlozima zašto voli baš ove filmove.

Iako se u ovome članku nećemo baviti našim, “Zemaljskim” novcem, valja svakako istaknuti kako su Zvjezdani ratovi ipak zaradili brdo novca, ostvarujući prihod što od samih filmova, a što od raznih igračaka, predmeta s logom serijala i sličnih stvari.

Pošto smo i mi veliki fanovi serijala Star Wars, jedino je logično bilo za početak ispitati Maria neke temeljne stvari, poput toga koji mu je lik najdraži a koji film smatra najvećim dostignućem. Mario se nije dao pokolebati, već je kao pravi Jedi odgovorio „kao iz topa“.

Podjednako volim i stare filmove koji su nama sada retro, a bili su tako napredni u vrijeme snimanja, kao i novije koji pružaju vrhunski doživljaj primjenom najnovijih filmskih i animacijskih dostignuća.

Pošteno, Mario. Nismo sigurni jesi li to rekao kako se ne bismo naljutili, ali i mi volimo sve filmove podjednako. Osim onog u kojem prvi put srećemo Jar Jar Binksa. Taj nam je grozan.

the-phantom-menace

Heh. Izvor: Flavorwire

Nema kredita na kredit

Kada je riječ o likovima, Mario je priznao kako je nekako najviše fasciniran robotima iz originalne trilogije, odnosno droidima R2-D2 i C3PO. Naravno, time se samo pridružio milijunima koji smatraju kako je R2 lik koji jednostavno nikada neće dosaditi. Zanimljivo, Mario je napomenuo kako mu je uvijek bio drag i Yoda, i kako su mu upravo scene s njime nekako najviše prirasle srcu kada je riječ o razgovorima. Ali, i sam zna kako su scene borbe zapravo najbolji dio svakog filma.

Od one pomalo „ukočene“ borbe između Obi-Wana i Darth Vadera u Novoj nadi iz 1977., do izuzetno impresivnih dvoboja iz posljednjeg nastavka, upravo su mačevanja jedan od ključnih sastojaka koji čine ovaj serijal napetim, zanimljivim i zabavnim za gledanje.

Osnove su osnove, ali novac je novac. Mario nam je ipak trebao kako bismo pričali o kreditima, odnosno valuti u svemiru Zvjezdanih ratova. Polazeći od one kultne rečenice Hana Sola da za 10 tisuća kredita možete kupiti čitav svemirski brod, pitali smo Maria koliko je novac zapravo važan u svemiru o kojem pričamo?

10 000 kredita? Za te novce možeš kupiti brod!

Mario je naglasio kako novac nije pretjerano naglašen kada govorimo o filmovima, već je znatno veći naglasak stavljen na razmjenu dobara i usluga, poput roblja (Anakin u Fantomskoj prijetnji), kao i međuplanetarnoj trgovini, zbog koje uostalom i počinje rat koji će dovesti do pada Republike i uspona Carstva.

1000credits

Originalne kredite ipak nije proizveo Hasbro. Izvor: Wookiepedia

U svemiru Zvjezdanih ratova puno se priča o teškim ekonomskim situacijama zbog konstantnih ratova i njihovim posljedicama. Naravno, novac je uvijek tu i sretni su oni koji ga imaju, a oni koji su uvijek dužni, poput Hana, uvijek nekako izbjegavaju odgovornost.

Krediti nisu jedina valuta, naravno. Tu je, recimo, i komično nazvani Wupiupi, zlatni novac koji su koristili Huttovi na Tattoineu. Vrijednost jednog bila je nešto više od pola galaktičkog kredita.

Ako bismo govorili o vrijednosti jednog kredita, prema nekim ekspertima u tom području jedan kredit vrijedi približno kao jedan dolar, odnosno nešto manje od sedam kuna po sadašnjem tečaju.

Teško je govoriti o novcu kada je čitava galaksija s milijunima planeta u pitanju, ali lako je govoriti o investicijama. Jedna dilema takve prirode je svakako ona koliko je zapravo isplativo uložiti u primjerice polovan i korišten lightsaber, ako za iste te novce vjerojatno možete kupiti prilično respektabilnu blaster pušku, poznatiju kao standardno naoružanje svakog vojnika Carstva ili pobunjenika.

Svjetlosni mač = 7 pravih mačeva

Cijena jednog lightsabera nije ni u kojem smislu jeftina, jer će vas jedan svjetlosni mač koštati od 20 pa sve do 500 tisuća kredita. Kada uzmemo u obzir količinu kompleksnosti koja ulazi u proizvodnju jednog ovakvog komada oružja, uključujući i obuku u korištenju Sile, to i nije tako strašno. Za cijenu jednog “običnog” mača možete kupiti vjerojatno 20 mobitela iPhone 7 ili 7 izuzetno kvalitetnih katana mačeva. Imajte na umu da su ovo katane najveće kvalitete izrađene po mjeri.

2d956e47e2c819770c2fd8a6b706d46d

Ali opet, katane nisu ljubičaste. Izvor: Pinterest

Dobra blaster puška ipak je nešto jeftinija, a igrači Star Wars RPG igara na ploči cijenu iste procjenjuju na “samo” pet tisuća kredita. Za usporedbu, puška AR-15 puška košta 500 dolara u stvarnome svijetu.

Mario je naravno odgovorio na jedini ispravan način: ukoliko slučajno osjetite kako Sila preferira vas a ne nekog drugog, ne smijete ni malo oklijevati i odmah trebate kupiti bilo kakav svjetlosni mač možete. Od krijumčara i kolekcionara, razumije se, jer je malo vjerojatno kako će vam ga neki Jedi ili Sith prodati. Netko poput Hana ili Maz Kanate sigurno bi vas mogli uputiti na pravu osobu za pravu cijenu.

U suprotnom morali biste ju sami sastaviti, često putujući s jednog kraja galaksije na drugi kako bi našli odgovarajuće dijelove. Najzahtjevniji bi bili kristali koji fokusiraju Silu u smrtonosno oružje u obliku plazme jer morate naći baš onaj koji vama odgovara, i to često na mjestima koja… Pa, recimo kako nisu baš dobra po vaše zdravlje.

Ako ste pak samo „običan“ čovjek, velike su šanse kako biste se jako lako ozlijedili ovim mačem, pa vam Mario svakako preporučuje kupovinu blastera. Naravno, nemojte uzeti neki loš blaster kod nekog krijumčara, nego pravu i kvalitetnu stvar!

stormtroopercorps

Nemojte probati ukrasti blaster nekom od ovih likova. Izvor: Imperial Shipyards

Različiti svemiri – isti problemi

Za društvo koje je toliko razvijeno da leti s jednog kraja galaksije na drugi, posjeduje tehnologiju za gradnju svemirskih stanica veličine mjeseca ili planeta i u nekim slučajevima doslovno može ispaljivati munje iz dlanova, prilično je čudno to što i dalje postoji veliko siromaštvo i oskudica. Svjesni smo da munjama ne možete stvoriti novac, ali smo se nadali da će nam Mario rasvijetliti zašto je to baš tako.

Sve filmove serijala prožimaju aktualni društveni i gospodarski problemi kojima rješenje nisu donijeli civilizacijski razvoj i tehnička dostignuća već traže moralno, etičko i odgovorno ponašanje.

Tu dakako mislimo na probleme korumpirane vlasti, diktature, stalnog rata i siromaštva, kriminala i uništavanja čitavih planeta, ne samo okoliša

Međutim, kao stalna opasnost, takvom ponašanju suprotstavlja se naglašen odnos ponude i potražnje, razmjene i ucjene, razne interesne sfere i tu dolazimo do konstantne borbe dobra i zla što je glavni lajtmotiv filmova.

jabbas_private_box

Izvor: Reddit

Čini se kako svemir Zvjezdanih ratova i nije pretjerano različit od onog u kojemu mi živimo. I mi imamo problema s istom tom ponudom i potražnjom i interesnim sferama, samo ipak uz manje nasilja. Istina, mi nemamo Jedije, ali neka pitanja moralne i etičke prirode vrlo su nam poznata.

U Carstvu nema recesije

Za kraj, pitali smo Marija što misli o općenitoj financijskoj slici Carstva, i koliko je po njegovom mišljenju moguće da je uništenje Zvijezde Smrti dovelo Carstvo u probleme financijske prirode, čak možda i neku vrstu recesije?

Carstvo je, na sreću (ili na žalost, ako ste pobunjenik ili ne) vrlo daleko od recesije i bankrota, čak i s uništenjem njegovog najvećeg projekta. Mario to objašnjava ovako:

Carstvo možemo usporediti s današnjim državama i gospodarstvima kojima isto tako prijeti stečaj zbog zaduživanja, ali oni na zakonodavnoj razini povećavaju iznos vanjskog duga i zaduživanja uopće te se iznova zadužuju ili tiskaju novi novac.

Prema tome, vjerojatno nema velike šanse da je uništenje Zvijezde Smrti zadalo fatalan udarac ekonomiji Carstva, jer je jednostavno ono nakon toga moglo samo „stvoriti“ još novca kojim bi sagradilo još jednu, što se naravno i dogodilo.

b4ff21abaf932f31fd08ac81ce403afe_original

Bilo je novca i za zabavu, ne samo za rat. Izvor: Kickstarter

Carstvo je ipak prilično zla diktatura koja nije zaslužila oprost dugova, ali moramo se i zapitati kome bi to zapravo Carstvo moglo biti dužno?

Možda postoji neko veće, snažnije Carstvo, neprijatelj kojeg se čak i car Palpatine boji?

To još ne znamo, ali u svakom slučaju zanimljivo je promišljati o financijskim situacijama u svemiru koji nam je tako blizu, a zapravo tako daleko.

 

I kino ulaznice plaćajte karticom, tko još koristi gotovinu?

Vaša Addiko Mastercard Prepaid Refresh kartica omogućava vam kupovinu karata za Rogue One iz topline vašeg doma, tako da možete osigurati najbolja mjesta danima prije odlaska u kino!

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna