Last minute ljetovanje

Idete na ljetovanje u zadnji tren? Evo kako možete uštedjeti

Druga je polovina kolovoza a vi niste na moru. Ako vam već nije dosta svakodnevnih vijesti o najboljoj turističkoj sezoni u povijesti i savjeta kako trebate piti mnogo vode kako ne biste pali u nesvijest, uskoro će vam biti jer će (ne)ugodno toplo biti vjerojatno još neko vrijeme.

Ako ove godine jednostavno niste planirali ljetovanje, bilo iz financijskih ili logističkih razloga, uvijek postoji mala šansa da se dogodi nešto što će vas potaknuti na predomišljanje.

Možda vam šef iznenada odluči odobriti godišnji odmor iako je rekao kako na isti ne možete ići baš sada, ili se poklope neke druge okolnosti pa odjednom možete na odmor. Samo što je sada za to dosta kasno.

Ili možda nije?

Internet je pun savjeta za last minute aranžmane. Bili to letovi, ručak ili nešto potpuno drugačije, onima koji čekaju do zadnjeg trenutka prije nego nešto naprave na raspolaganju je opcija više nego ikad. To su prepoznale prije svega avio kompanije, koje nude popuste na last minute putovanja, ali i razne druge tvrtke koje žele vaš novac.

Kako smo ipak zemlja koja se voli pohvaliti svojom obalom i vrsnom ponudom sadržaja na istoj, vjerujemo kako bilo koje last minute ljetovanje završava negdje na našoj obali. No, kako je sezona rekordno popunjena, pitanje je hoćete li moći pronaći smještaj za vas i obitelj ako se na putovanje odlučite tek u kolovozu.

Srećom, Kasica ima nekoliko savjeta za vas koji će vam, čak i ako ne pomognu, vjerojatno dati ideju u kojem smjeru razmišljati. Također, za last minute odluke vam uvijek dobro dođe i last minute novac, a brzi i mali kredit možete dobiti za 30 minuta, čak i na putu za more!

Nemojte ići baš odmah sad

Jasno je kako je cijela poanta impulzivnih odluka to da morate u ovome trenutku krenuti s njima, ali možda planiranje i odlazak na ljetovanje u prvoj polovici kolovoza i nisu tako dobra ideja. Umjesto toga, zašto ne biste na ljetovanje otišli, recimo, za desetak dana?

Istina, mnogi će reći kako je tada vrijeme lošije, dani su kraći ili takve stvari. Ali osobno mi iskustvo govori kako odlazak na more u posljednjem tjednu kolovoza može biti najbolja odluka koju možete donijeti. Prvenstveno zato što nema toliko gužve, što je svakako dobra stvar. Vrlo je vjerojatno kako ćete na plažama biti mnogo komforniji nego dva tjedna ranije,a i put će biti mnogo manje stresan.

Što se tiče kraćih dana, ta dva tjedna ne čine toliko veliku razliku. Kako bismo vas potakli da razmislite o ovoj varijanti, spomenut ćemo kako većina hotela i smještaja radi i u rujnu. Budući da nema toliko turista cijene su nešto niže pa s istom količinom novca možete dobiti više.

Tražite na više mjesta istovremeno

Ako vam nitko ne može odvratiti misli od ljetovanja odmah, imate još nekoliko opcija. Tražite li hotel u kojem ćete odsjesti s boljom polovicom, velike su šanse da tražite preko servisa Booking ili nekog njemu sličnog poput Hotels.com. To je super ideja, naravno, ali zašto ne biste pretražili sve ponude odjednom i našli onu koja vam najviše odgovara?

Ovdje na scenu stupa Trivago, aplikacija pomoću koje ćete usporediti cijene hotelskih soba i smještaja kroz čitav niz različitih servisa kako biste vi, koji ćete u toj sobi i spavati, prošli najjeftinije.

Istina, morate imati na umu kako i nećete imati neki veliki izbor ako se odlučite za putovanje u ovo doba godine, ali moja kratka pretraga Trivaga za Zadarsku županiju pokazala je kako se za dvije osobe još uvijek može naći soba, apartman ili slično.

Ne zaboravite Airbnb…

Kakvo god mišljenje imali o modernoj “ekonomiji dijeljenja” svakome će biti dobra ako pomoću nje uspije uštedjeti. Prema tome, nikako nemojte zaboraviti na Airbnb kada se pripremate za more, jer nikad ne znate što može biti slobodno. Ako nikad do sada niste koristili Airbnb za godišnji odmor, ukratko vam možemo reći kako to može biti zaista dobra ideja.

Načelno, isto je kao i iznajmljivanje apartmana, samo što dosta iznajmljivača koji svoje stanove iznajmljuju preko ovog servisa ne stavljaju svoje stanove u oglase. Barem je takvo moje osobno iskustvo. Veće su šanse za pronalazak nekog stana ili kuće koji su slobodni baš u ono vrijeme kada vi to trebate, koji vam odgovaraju, a i cijene su, naravno, manje nego u hotelima.

Također, sve više agencija odlučuje se za korištenje Airbnba zbog njegove jednostavnosti, pa se svakako isplati “baciti oko” na ovu aplikaciju. Nikad ne znate što vas može iznenaditi. Kratka pretraga pokazala je desetak sasvim respektabilnih apartmana i stanova u neposrednoj blizini Zadra, a cijene se kreću u prosjeku od 70 do 150 dolara po noći, što svakako nije malo ali je jeftinije nego hoteli. A zauzvrat dobijete cijeli stan ili kuću!

Nikako ne zaboravite kako ćete si u ovakvom smještaju ipak kuhati sami. Razmislite o tome koliko će novca otići na tekuće troškove kako se ne biste zaletjeli u Airbnb samo zato jer se čini jeftinije od hotela.

…ali ni stranice s popustima i kontinentalne destinacije

Stranice s popustima kao što je Crno Jaje su vrlo privlačne za izlete i odmore od nekoliko dana. Iako osobno nisam nikada koristio njihove usluge, oni koji jesu kažu mi kako bih trebao, što je valjda pozitivna stvar.

Crno Jaje raspolaže s velikim brojem smještaja tijekom cijele godine. Iako je ljetna sezona nešto popunjenija pa samim time i ne postoji toliko izbora, svakako se da pronaći ponešto kako biste se uspjeli nekoliko dana odmoriti i pobjeći od svega.

Ponude su često i naznačene kao sezonske te se da naći sve, od Vodica i Splita do Raba i Rogoznice. Istina, datumi su unaprijed određeni, ali cijene su zaista povoljne a sve detalje možete provjeriti s hotelom prije nego u isti dođete, kako se ne biste osjećali zakinuto za bilo što.

Ono što je meni osobno na Crnom Jajetu mnogo zanimljivije su kontinentalne destinacije poput Iloka i kratki izleti. Ne samo što su odredišta na kopnu neusporedivo jeftinija, već su često ispunjena gastronomskom ponudom kakvu ćete teško pronaći na moru. Za nešto manje od 1000 kuna tako možete nekoliko dana uživati u Iloku, piti predivna vina i upijati čari najistočnijeg grada Hrvatske.

Naravno, ništa od ovih savjeta ne vrijedi ukoliko se vi sami zaista ne odlučite krenuti na odmor, a kada je riječ o planiranju u posljednji čas teško da si možete priuštiti gubljenje vremena. Naravno, nikako ne smijemo isključiti privatan smještaj kod obitelji ili prijatelja koji žive na moru, ali toga ste se ionako prvo sjetili.

Sve u svemu, planiranje last minute odmora ne mora biti toliko zamorno, samo je zaista skuplje nego sve druge opcije. Prema tome, treba biti pametan i dobro “izvagati” pluseve i minuse kako bi vam i last minute ljetovanje bilo najbolje koje ste mogli zamisliti. Naposlijetku, nemojte samo slušati savjete interneta, već i sami istražite i proučite ponudu, ipak se radi o vašim kunama!

Ljetujte bez brige o novcu

Uz Addiko Blic Kredite brzo ćete imati i više nego dovoljno novca za sve ljetne planove, a uz kratak rok realizacije svi vaši planovi mogu se ostvariti još danas.

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna