Sretan vam blagdanski stol!

Raskošno ne mora biti i skupo: evo pregršt savjeta za jeftiniju blagdansku trpezu

Torta Rokoko je kraljica! Mljac!

Kako bi uopće najveći blagdani u godini, dakle božićni i novogodišnji, mogli proći bez procjena koliko ćemo potrošiti od paljenja prve adventske svjećice pa dok ne raskitimo bor? Kako bismo bez preslikavanja tih konzumerističkih trendova rasta/pada u postblagdansko vrijeme? Kako bi ekskluzivna, posebna, velika istraživanja i analize o opet rekordnoj potrošnji tona i tona ovoga i onoga, potrošenih tisuća, milijuna i milijardi mogla bez uobičajenih najava i jednako blagdanski velikih depresije i stresa?

Sami možemo pridonijeti da si manjim pretjerivanjem u prosincu ne pokvarimo siječanj odnosno da nam buđenjem poslije najluđega dočeka glavobolja od sudara sa stvarnošću i svakidašnjicom bude manje bolna.

Hladni su dani, vrijeme je za kuhano vino!

Hladni su dani, vrijeme je za kuhano vino!

Ne trebate zato odustati od ića i pića i inih izazova blagdanskoga stola niti, što bi se reklo, smanjiti doživljaj, nego i taj doživljaj možemo isplanirati. Prikupite informacije i promislite, odvagnite precizno kao pri pečenju blagdanskih kolačića. Mnogo bolje! Zadovoljstvo će nam biti veće, a računi manji. Kako? Savjeta, ideja i prijedloga imamo toliko da smo ih podijelili u dva dijela.

Dobar plan – pola obavljena posla

Mudri, uvjerila sam se, mjesecima ususret velikom slavlju štede pomalo i kupuju usput čekajući avion na aerodromima, na sajmovima i na sličnim mjestima, kad naiđu na nešto lijepo, rijetko, korisno, povoljno.

Za primjer navodim gusju jetrenu paštetu, foie gras iz Mađarske, šampanjac s vinskoga sajma i slično. Ne znam kako vama, meni to baš ne ide od ruke sve dok ne krene advent sa sv. Nikolom, sv. Lucijom, Djedom Božićnjakom, Djedom Mrazom…

Ali, nikad nije kasno! Mudro zato odmah izvucite komad papira ili otvorite novi fajlić pa napravite brainstorming, najprije sami sa sobom, zatim s članovima uže i šire obitelji te prijateljima ili s kim već morate i(li) hoćete.

U skupinama upisujte kako vam padaju i kako se sjetite obveze (koje ne možete zaobići) i želje (koje možete ostaviti), podijelivši ih kalendarski, npr. Badnjak, Božić, doček, Nova godina i tome slično, što kanite jesti i u kojim količinama, kad je vaš red, a kada gostujete ili obilje na stolu dijelite financijski i pripremom…

Pri tome svakako prethodno provjerite recepture prema kojima kanite kuhati i peći ili potražite nove, jer hranu nije uputno bacati. Ako nečega imate previše, isplanirajte i podjelu s prijateljima ili javnom kuhinjom odmah, a ne ostatke.

Ako bolujete od toga da, zlu ne trebalo, imate bogatu smočnicu i da vam ničega ne smije uzmanjkati, na police slažite ono što se ne može pokvariti ili bar ima duži rok trajanja.

img_4689

Sve što možete, doma dovucite već sada

Bilo bi pametno da unaprijed odredite budžet, koliko stvarno za blagdane možete izdvojiti novca, stvarnoga i fiktivnoga odnosno koje i kolike troškove možete razvući i na koje vrijeme, preciznije na koliko rata. Neovisno kako plaćali.

U popisu zorno odvojite ono što možete kupiti unaprijed, odmah, što može stajati, ne čekajući najveće gužve. Ako niste poklonik online kupnje, uživo možete kupovati kad stignete, usput, i malo pomalo dovlačiti pića i začine od kojih možete planirati fine zdravice od pravih šampanjaca sve do raskoši od kuhanog vina i groga.

Možete unaprijed nabaviti i vakuumirano kiselo zelje u glavicama i rezano za sarmu dok ćete meso kupiti svježe u zadnji čas. Druga je stvar ako imate zamrznuto meso ili čak cijele već složene sarme koje samo trebate odmrznuti i dovršiti.

Ako imate veći broj gostiju, svakako uvijte manje sarme odnosno arambašiće, jer glupo je na svečanosti dijeliti sarmetine.

Ako vam se ne da uvijati, pripremite destruiranu sarmu, odnosno mesne okruglice s kiselim kupusom.

Šapice su odličan izbor blagdanskih kolača.

U smočnici rezerve za planirano i za iznenađenja

U smočnici neka vam bude i ukiseljenih krastavaca, jer ih možete poslužiti s narescima, uz odojka…, ali i narezati u francusku i druge salate; zatim cikle, ajvara, hrena, majoneze…

I sastojke za slastice možete kupiti unaprijed, ali morate se opredijeliti što ćete i kada peći. Kad nije bilo mnogo korisnih pomagala ni frižidera, kolači su se počeli peći i prije paljenja prve adventske svjećice, najprije suhi – paprenjacimedenjaci,
šapice, kojekakve kiflice, zvjezdice… – a tek onda kremasti i torte te dizani.

Ako vam se dizani kolači ne mile, čemu da ih radite, a ako već radite, ispecite najraskošniju orahnjaču i makovnjaču.

Torta Pavlova je raskoš od bjeljanjaka.

Malo, ali dobro!

Prisjetite se također mnogo puta provjerenih kombinacija, pa kad vam ostanu bjelanjci, pretvorite i njih u blagdansku raskoš, bilo u obične puslice, poljupce, bilo u tortu Pavlovu.

I za blagdansku rezervu uvijek imajte malo finih pralina, gricina, krekera, dvopeka, čokolade za kuhanje, keksića koje volite, čipsa, jaja… kako biste mogli improvizirati za eventualne iznenadne goste. Obične oblatne učas se mogu pretvoriti u vrlo raskošnu tortu pišingericu.

Meni je draža torta Rokoko, toliko raskošna da će dostajati i od polovice materijala!

Tradicija i inovativne recepture

Prosinac više od ijednoga mjeseca obiluje i pošiljkama u stvarnim, računalskim i telefonskim poštanskim sandučićima, katalozima trgovinskih i inih specijaliziranih lanaca prepunih svih mogućnih povoljnosti (sniženje, akcije, promocije…), pa ako i nemate običaj, prolistajte, prosurfajte, jer će vam sigurno, uz uštedu, dati i neku ideju koja vam nije dotad pala na pamet.

U posljednje se vrijeme trude uz robu ponuditi i dodatne inovativne recepture što s njome, od maslaca do odojka ili janjetine nabavljene u rinfuzi ili zajednički negdje od provjerena OPG-a. Da vas ne obeshrabrim: ako vam je tlaka peći odojka na ražnju ili u pekarnici, što ne biste kupili već pečenoga, ili samo but s malo rebaraca ili – ako vam to stvarno ima tko pojesti – cijeloga pa mu samo u njušku utakli jabuku?

Što je blagdanski stol bez dobrog komada mesa?

Ako na Badnjak izlazite na bakalar van, u restoran s poslovnim partnerima, zašto biste ga namakali, tukli i kuhali doma za ostatak obitelji? Ako ne želite bankrotirati, nemojte se već na početku, o postu, ma koliko ga voljeli, baciti u prekomjerni trošak za najskuplji sušeni bakalar, kad možete pripremiti ne samo jela u kojima ga malo ide, primjerice sa šurlicama ili pak zamrznuti (s krumpirom!), ili ga čak zamijeniti još jeftinijim oslićem?

Moda i prestiž su jedno, ali ne morate zbog njih zaboraviti da po prihvatljivijim cijenama imate (čak i zdravije!) plave morske te posve zapostavljene riječne ribe. Znam malo jela ukusnijih od perkelta od soma!

Možda baš imate priliku pripremiti i kušati nešto novo. Možete si ponegdje upriličiti i izlet te otići na badnji riblji besplatan obrok gradskih otaca.

Ambiciozniji s vikendicom i mogućnošću kuhanja na otvorenom zacijelo će iskoristiti priliku za kuhanje gulaša, čobanca ili, posve avanturistički, ekonomski nezahtjevnoga zasitnoga šokačkoga graha gulaša u bilo kojem od hladnih blagdanskih sve do skijaških dana. Ili noći?

Foto: Mario Poje

Raskoš jela nije u cijeni namirnicama

Podsjećam također da posljednjih godina i u redovitoj ponudi ima zaista odličnoga bakalara na bijelo i različitih ribljih pašteta, da ne spominjem za pripremu zamrznute plodove mora, od lignja do školjaka. Hobotnicu, recimo, možete odmrznuti, skuhati i kreirati odličnu salatu ako treba čak i s obiljem krumpira!) ili je možete oplemeniti klasičnim tradicionalnim recepturama na hvarski ili na paški.

Vrlo jednostavno u svom krugu možete poboljšati svoj kuharski ugled, a ako vam je do toga baš životno stalo – tko će znati!? – u prodavaonicama i restoranima možete kupiti, čak i naručiti gotovu hranu pa je doma i za najsvečaniju večeru možete samo preservirate u svoje posuđe. Hrabriji mogu čak i dijeliti svoje recepte.

U idućem nastavku: Kako pripremiti za svakog ponešto, nositi se s tradicionalnim velikim pečenkama i vlastoručnom izradom slastica, što s ostacima…

U kupovini za blagdanski stol oslonite se na svog malog plastinog pomoćnika!

Addiko Mastercard Prepaid Refresh kartica omogućava vam kupovinu svega što je potrebno za dobar blagdanski obrok gdje god to poželite, nebitno kupujete li u internetskoj trgovini, ili onoj u stvarnom svijetu!

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna