Ne mora biti skupo

Evo kako biste mogli bolje (i jeftinije) na skijanje (a da niste Ivica ili Janica)

Skijanje više nije samo način zabave za odabrane malobrojne, već iz godine u godinu postaje sve dostupnije širokoj publici, a ako misliš kako je ovaj vid odmora nešto što si nikako ne bi mogli priuštiti, možda te upravo ovaj članak razuvjeri.

Prva asocijacija na skijanje, osim Janice Kostelić i zimskih praznika je vjerojatno shvaćanje kako je to „skup sport“ koji iziskuje dobru financijsku „pripremu“. Naravno, svakako je istina kako skijanje nije u istoj cjenovnoj kategoriji kao ljetovanje, jednostavno zbog toga što je kupaći kostim kud i kamo jeftiniji nego skijaško odijelo, pancerice i ostatak skijaške opreme. Dodaj na to vrlo malen broj skijališta u Hrvatskoj i troškovi se polako zbrajaju do ne tako malih iznosa.

Naravno, ne skijaju samo izuzetno bogati, a Janica i Ivica su kroz godine karijere pokazali da čak i zemlja koja nema pretjerano razvijenu skijašku kulturu može postati velesila. Skijanje više nije samo način zabave za odabrane malobrojne, već iz godine u godinu postaje sve dostupnije širokoj publici, a ako misliš kako je ovaj vid odmora nešto što si nikako ne bi mogli priuštiti, možda te upravo ovaj članak razuvjeri.

Skijanje, dakle, ne mora biti preskupo ukoliko se istom pristupa pametno. Iznajmljivanje opreme umjesto kupovine, skijaški instruktor umjesto škole skijanja i odabir ne tako skupe lokacije, su načini koji vam mogu pomoći da uštedite poneku kunu i ne opustošite svoj račun ili se vratite kući praznih džepova.

Kako bismo saznali najbolje načine za ugodno i jeftino skijanje, obratili smo se instruktorici skijanja i Instagram influencerici Ani Soldo, koja je s nama popričala o skijalištima, opremi, ali i najboljim načinima kako naučiti skijati.

Koliko daleko moram ići za skijanje?

Budući da je početkom ove godine više od 200 tisuća Hrvata odlučilo zimovanje provesti na nekoj od alpskih destinacija, zanimalo nas je koliko daleko zapravo trebamo otići kako bismo mogli doživjeti „pravo“ alpsko skijaško iskustvo. Naravno, logično je kako je najbliža skijaška destinacija susjedna nam Slovenija, a Ana napominje kako je velik broj skijališta u regiji moguće posjetiti kao dio jednodnevnog ili dvodnevnog izleta, budući da se nalaze prilično blizu granice.

03-kranjska

Kranjska Gora, Izvor: inghams.co.uk

Cijena ovih kratkih aranžmana nerijetko je manja od tisuću kuna, a često ćeš u cijeni dobiti i doručak ili čak polupansion. Naravno, to samo znači kako ćeš proći još povoljnije budući da ćete imati jeftiniju ski kartu i uštedjeti ćete na prijevozu i troškovima jela i pića. Slovenija je svake godine sve bolja kada je riječ o kvaliteti skijališta, a Ana izdvaja posebnu kvalitetu staza za početnike i obitelji, sve uklopljeno u autentičan doživljaj prave alpske kulture.

Što imati na umu pri odabiru lokacije:

  • Udaljenost (dosta slovenskih skijališta je udaljeno manje od 300km od Zagreba);
  • Cijene (tjedan dana u primjerice Kranjskoj Gori u hotelu sa 3 zvjezdice – 3000kn);
  • Alpe (Kranjska Gora smještena je na tromeđi Italije, Slovenije i Austrije)-

O kvaliteti i pristupačnosti slovenskih Alpa pisao je i Guardian, koji je pohvalio Sloveniju kao izrazito kvalitetnu destinaciju dobrog jela, pića, glazbe i vrlo dobrih skijališta, a Slovence kao sjajne domaćine.

Kupiti ili iznajmiti – vječno pitanje

Ono što mnoge u samome startu odbija od skijanja kao sjajnog zimskog odmora jest svakako oprema, odnosno njene cijene. Brzim pregledom domaćih stranica lako je ostati zatrpan izborom i cijenama novih komada opreme te je Anin savjet (s kojim se svakako slažemo), potražiti pomoć iskusnijih skijaša, ako to sami niste. Često ćeš u manjim skijaškim trgovinama dobiti savjete iz prve ruke, ali će cijene biti nešto više nego u velikim centrima.

Dakako, jeftinije je iznajmiti skije nego ih kupovati. Ski trgovine i iznajmljivači na skijalištima nisu više opskrbljeni samo lošim i starim skijama i opremom, a za razliku u cijeni između kupovine svoje opreme i iznajmljivanja možete si platiti smještaj.

Ako skijaš više od nekoliko dana u godini, možda bi ipak ovo predblagdansko vrijeme trebao iskoristiti za potragu za dobrim komadima opreme. Ana napominje kako su upravo studeni i prosinac odlični mjeseci za „lov“ na akcije u trgovinama, jer su mnogi modeli opreme na velikim popustima i nerijetko možete „uloviti“ vrlo dobre komade za vrlo malu cijenu.

Stranice poput zutimacak.hr, rost-sport.hr, iglusport.hr i slične dobar su odabir, a uvijek možete i koristiti neki agregator pretrage poput jeftinije.hr, gdje postoji čak i odvojeni dio posebno za zimske sportove.

 

 

Druga alternativa za sve one koji često posjećuju susjednu Sloveniju jest potražiti povoljniju skijašku opremu u trgovinama u Ljubljani ili Mariboru, zbog često većeg izbora nego kod nas. Sve su češći sajmovi i razmjene skijaške opreme, poput onog koji se održao početkom ove godine u Zagrebu ispred Doma Sportova. Upravo na takvim događajima možete lako pronaći skijašku opremu za mnogo manje cijene nego što je to slučaj u trgovinama, a kada je riječ o skijama koje često koštaju tisuće kuna, svaka mogućnost uštede je dobrodošla.

  • Potražite povoljniju opremu u Sloveniji
  • Potražite sajam rabljene ski opreme
  • Pripazite na popuste u posljednjim mjesecima 2016.

Anin odabir: Slovenija, Italija i Austrija

Sada kada znamo gdje i kako nabaviti kvalitetnu opremu za naš skijaški odmor, Anu smo pitali koja skijališta bi nam ona osobno preporučila, uz napomenu da ipak trebaju biti prilagođena nekome naših skijaških (i financijskih) mogućnosti. Dobili smo što smo i tražili, tri skijališta u tri različite zemlje, a Ana nam je objasnila zašto su upravo ta skijališta njen odabir:

Slovenija: Julijske Alpe – Kranjska Gora

Najpoznatije skijalište u Sloveniji, Ana ga je odabrala zato jer uz lako dostupne staze za sve one koji nisu vrlo dobri skijaši, nudi i vrlo bogatu dodatnu turističku i gastronomsku ponudu. Njam!

Italija: Tarvisio – Monte Lussari

Ovo skijalište Ana preporuča zbog toga jer je vrlo povoljno i pruža predivan pogled na Julijske Alpe, a kao vrlo dobru stvar Ana izdvaja mogućnost spuštanja u dolinu planine od njenog vrha, gdje se nalaze brojni restorani i staze za skijaško trčanje, ukoliko je to vaš interes.

le-piste-sul-monte-lussari

Izvor: Imagazine

Austrija: Nassfeld

Najveće skijalište u regiji, Nassfeld raspolaže sa više od 100 kilometara skijaških staza, od kojih najduža ima čak 8 km. Nassfeld odlikuje visoka nadmorska visina, odlično uređene staze i vrlo moderna infrastruktura.

Unajmite instruktora – jeftinije je!

Sada kada znamo gdje i s čime, vrijeme je da saznamo i kako, odnosno na koji način najjeftinije naučiti skijati kako biste se ipak ponekad i spustili planinom a ne samo udisali svježi alpski zrak.

Ana je izdvojila nekoliko domaćih škola skijanja, poput Skijaškog Učilišta, Sport for you, Erik Ski, Diver škole skijanja, i druge.

Tako ćeš za takozvani „skijaški tjedan“ dobre škole skijanja izdvojiti nešto manje od 300 eura. Ovaj način učenja je najpopularniji, jer je u njega obično uključeno najviše učitelja skijanja te skijati mogu naučiti čitave obitelji.

 

Ipak, Ana nam savjetuje da ukoliko zaista želimo naučiti skijati, više nam se isplati unajmiti instruktora poput nje same kako bi nas naučio ili naučila u nekoliko dana, nego upisivati tečajeve koji traju od tjedan dana do nekoliko mjeseci. Ovaj način učenja je naravno povoljniji od škole skijanja, ali u mnogočemu i isplativiji i kvalitetniji, jer učiš skijati izravno od instruktora, „jedan na jedan“, tako da možeš svakako bolje ispitati sve što te o skijanju zanima.

Cijene ove vrste treninga u Hrvatskoj kreću se od oko 35€ po satu za skije i 40€ za snowboard, što je vrlo primamljivo ako brzo učiš, a za sat vremena individualnog učenja u Jahorini u BiH izdvojiti ćeš skromnih 30 KM, odnosno oko 15€.

Za kraj, Ana nam je otkrila kako na svakom skijalištu možemo naći instruktora koji će nas naučiti skijati, a sve naravno ovisi o tome koliko vremena imamo i koliko želimo napredovati.

Skijanje ti se sad čini kao opcija?

Blic kredit Addiko banke bi it mogao dodatno olakšati odlazak na skijanje ove zime, s obzirom da ćeš s njime lakše i brže nabaviti potrebnu opremu kao i smještaj. Nudi ti 7.000 do 40.000 kuna uz fiksnu kamatu i plaćanje od 24 do 60 mjeseci, tako da možeš isplanirati ugodno zimovanje na praktičan način.

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna