Energija budućnosti

Možete li uštedjeti koristeći solarne panele?

Razgovor o solarnoj energiji i svakog dana postaje sve aktualniji. To je sasvim normalno, tko od nas ne bi želio uštedjeti koju stotinu kuna na struji i još k tome biti bolji prema okolišu. Korištenje solarne energije za malu pomoć vašem kućnom budžetu nije nipošto loša ideja i svakako ju podržavamo – ako je vaš krov pogodan, naravno.

Solarne ćelije nisu nikakva novost, ali i dalje postoji mnogo nedoumica i izazova prilikom odluke treba li ih pokušati iskoristiti na svom krovu. Koliko ugradnja košta, kakav krov trebate imati i što zapravo dobijete ugradnjom samo su neka od pitanja koja su mučila i nas prije pisanja ovog članka. Naše ćemo zaključke podijeliti s vama u nadi kako će vam biti korisni.

Google je prošle godine predstavio vrlo zanimljivu web aplikaciju imena Project Sunroof, koja je namijenjena za sve one koji razmišlalju o eventualnoj ugradnji solarnih panela na kuće. Iako dostupna samo u SAD-u, aplikacija pomaže u analizi uštede koju će imati vlasnici kuće ukoliko ugrade solarne panele i savjetovanju oko istih. Amerikanci mogu pronaći upravo svoju kuću i u cent znati koliko će uštedjeti koristeći panele (naravno, ukoliko ne dođe do Trećeg svjetskog rata).

U isto vrijeme, Tesla je predstavila svijetu Solar tiles, odnosno solarne pločice za krov. Prema riječima osnivača i direktora te tvrtke Elona Muska, ovaj sustav se ni po čemu vizualno ne razlikuje od klasičnog crijepa, a u isto vrijeme proizvodi struju za vaš dom koju potom možete sačuvati u Teslinim baterijama za domaćinstvo. Ovo samo govori o tome koliko je solarna energija prepuna mogućnosti, i koliko zaista postoji mjesta za inovacije i napredak.

Google u SAD-u, i-SCOPE u Europi

Solarni paneli su došli daleko od svog začetka, a sa svakom novom generacijom panela povećava se i njihova učinkovitost, odnosno količina električne energije koju mogu proizvesti tijekom jednoga dana.

Tipični solarni paneli proizvode od oko 75 do 350 vata električne energije, ovisno o kvaliteti panela. Naravno, uz bolje panele povećava se i postotak iskoristivosti sunčeve energije. Trenutno jedne od najučinkovitijih solarnih panela upravo su spomenute Tesline ploče koje iskorištavaju više od 22 posto energije. „Klasični“ paneli se kreću od oko osam do 16 posto, također ovisno o panelu koji imate.

Iako Project Sunroof i Teslini izumi još nisu dostupni kod nas, svakako vam preporučujemo isprobavanje aplikacije i-SCOPE, koju razvija EU a čini se kako nije ništa lošija od Googleove. Odlaskom na stranice aplikacije trebate samo upisati svoju adresu i prepustiti računalima ostatak posla. Osim pretpostavki o količini energije koja će se proizvesti, aplikacija će vam ponuditi i okvirnu cijenu instalacije solarne elektrane.

Do solarnih panela nije (više) teško doći

Brzom pretragom domaćih internetskih stranica shvatit ćete kako postoji čitavo mnoštvo načina na koje možete doći do solarnih panela (i električne energije iz istih). Postoje i subvencije i ugovori za otkup struje koju proizvedete, ali dva su najčešća načina za pokretanje solarne elektrane na kući:

  • Uz samostalnu kupnju vlastitih panela koje onda koristite kako želite,
  • I bez vlastitog ulaganja, odnosno uz “iznajmljivanje” krova

Dobro je znati kako Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) i Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) otkupljuju „zelenu“ električnu energiju koju vaše instalacije proizvode po unaprijed predodređenim cijenama. Pritom za vašu električnu energiju dobijete svotu novca s kojom možete činiti što vas je volja, jer u ovom slučaju zapravo postajete prodavač energije državi. Naravno, samu instalaciju panela ćete prepustiti stručnim osobama od kojih ste vjerojatno i kupili panele.

Cijene variraju, ali kroz mnoge primjere je jasno kako se instalacija solarnih panela može kroz ovaj sustav ugovorne obveze relativno brzo isplatiti, a sustav ugovora je mnogo brži i efikasniji nego što je to bilo prije nekoliko godina kada se za sve potrebne dozvole čekalo više od godine dana.

Prema tome, nije loše razmisliti o ovakvom vidu suradnje koji će vam se svakako isplatiti kroz nekoliko godina. Jedini problem je to što energiju ne možete sami potrošiti u kućanstvu, ali možete novce!

Kupiti panele, ili iznajmiti krov?

Vjerojatno najjednostavniji model je onaj „klasični“ u kojemu kupite solarne panele, instalirate ih na vaš krov i služite se njima za proizvodnju električne energije u vašemu domu. Naravno, ovim načinom smanjujete sami sebi režije i račune, a dobivena energija može se koristiti za sve što vam padne na pamet. Malenu elektranu možete nabaviti već za nešto više od 1000 €, a čak i ona će vam uštedjeti nekoliko tisuća kuna godišnje u električnoj energiji.

Mnogima privlačna opcija je ona “iznajmljivanja” krova. Ovdje se radi o procesu sklapanja ugovora s nekom od tvrtki koje se bave solarnom energijom. Vi kao vlasnik krova ne plaćate ništa, već iznajmljujete svoj krov tvrtki koja je vlasnik panela i čitave instalacije idućih desetak godina.

Na ovaj način godišnje dobijate određenu svotu novca, a nakon što vam ugovor istekne ostaju vam paneli koje možete koristiti na bilo koji način želite. Svote se kreću oko 500 € godišnje, pa je ova opcija vrlo privlačna za sve one koji imaju malo više strpljenja.

Ključ je u krovu

Ono na što trebate obratiti pozornost ako imalo razmišljate o ovom vidu energije jest krov na kojemu će solarne ploče i biti postavljene. Naravno, to ne može biti bilo kakav krov. Ipak morate raspolagati s barem 80 kvadratnih metara površine koja ne bi trebala biti okrenuta direktno prema sjeveru. Naravno, orijentacija krova, kao i njegova površina i nagib igraju ulogu u proizvodnji struje, ali ti podaci variraju od krova do krova tako da je vrlo teško donijeti općeniti zaključak.

Važno je, dakle, ispitati stanje vašega krova prije bilo kakve instalacije te izračunati koliko bi vaš krov mogao proizvoditi električne energije ukoliko bi se na njega stavili paneli. Naravno, nije isto imate li panele na Hvaru ili u Gospiću, ali gotovo svaki krov može proizvoditi električnu energiju ako za to ima dovoljno veliku površinu.

Ukoliko se pitate koliko vam se isplati uopće razmišljati o panelima u ovo doba, sjetite se kako nije teško provjeriti što sve dobivate korištenjem ove nove tehnologije, a nikako vam ne može škoditi.

Solarna energija zaista je jedan od najboljih izvora energije, a svima onima koji imaju krov na kojem solarni paneli mogu ugodno živjeti svakako preporučujemo da se raspitaju i vide koliko će električne energije moći uštedjeti ili novca zaraditi.

Solarne ploče u tren oka

Uz Addiko Blic kredite možete pretvoriti vaš krov u pravu malu solarnu elektranu, i godinama uživati u uštedama.

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna