Nemojte se šaliti sa zimskim uvjetima

Nije prekasno: Sve što MORATE znati o zimskim gumama (i kako ih povoljnije kupiti)

Za nas kontinentalce, zimske gume su jedna od najvažnijih stvari kada je riječ o dolasku s točke A do točke B u mjesecima kada vani baš i nije previše toplo. Prema tome, jedino logično bilo je napraviti kratki vodič za kupnju istih, kako bi, dragi naš Kasičaru, znao tj. znala na čemu si, i zašto ti zimske gume zaista trebaju. Jer ih od 15.11. – moraš imati!

„I najgora zimska guma bolja je od najbolje ljetne gume kada je vani snijeg.“

To je poslovica koje ste barem jednom čuli od bilo koje osobe kada je riječ o obući za vaš automobil ove zime. Istina, postoje mnogi koji zime preživljavaju i bez zimskih guma, ali oni vjerojatno žive u Kaliforniji.

Zimske gume su jedna od najvažnijih stvari kada je riječ o dolasku s točke A do točke B u mjesecima kada vani baš i nije toplo. Prema tome; morali smo napraviti kratki vodič za kupnju istih, kako bi, dragi naš Kasičaru, znao tj. znala na čemu si, i zašto ti zimske gume zaista trebaju.

I ne mislimo ti gubiti vrijeme pa da ne pročitaš što moraš znati – ovaj članak s ključnim savjetima ćeš proći u 10 minuta!

Ljetne gume su zimi – tko bi rekao – beskorisne! ❄️

Budući da svi znamo kako načelno gume funkcioniraju, neću te gnjaviti sa silnim detaljima i principima.

Kratka Google pretraga na temu „why winter tires dat će ti vjerojatno i više nego dovoljno razloga zašto ne bi trebao na svome automobilu ostaviti ljetne gume kada je vani -5 Celzijusovih stupnjeva.

Kako navodi Wheels.ca, na temperaturama ispod +7 stupnjeva ljetne gume postaju skoro beskorisne, budući da se zbog svog sastava ni ljetne ni cjelogodišnje gume ne mogu imati toliko prianjanja kao zimske. Asfalt je u zimi, pogađaš, vrlo hladan, i ako je guma koja se po njemu kotrlja kruta jednostavno neće imati maksimalnu dodirnu površinu.

Što, također već pogađaš – nije dobro!

Zimske gume morate imati od 11. mjeseca

Nije da se ne smiješ voziti na ljetnim gumama u zimi. Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, i Pravilniku o obveznoj zimskoj opremi u Hrvatskoj, od 15.11. sva vozila koja prometuju u Hrvatskoj moraju imati ili četiri zimske gume, ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila od četiri milimetra i lance koje se u slučaju potrebe stavlja na pogonske kotače.

Ako se spremate na put izvan grada, svakako pripremite i lance, bez obzira na to imate li zimske gume ili ne!

…ali kako odabrati zimske gume?

snow_chain_honda

Izvan grada nikako bez lanaca! Izvor : Tahoe Transportation

Tvoja 3 ključna kriterija za odabir zimskih guma

Ako već nemaš zimske, zbog vlastite sigurnosti dobro provjeri profil svojih ljetnih guma sa stvarčicom poput ove, jer sigurnost na cesti ipak nije nešto sa čime se treba šaliti.

Zimske gume na svojoj stijenci sadrže mnoge informacije koje ćeš vrlo vjerojatno preskočiti… Nemoj!

Ako na ništa drugo, obrati pozornost na:

1. Datum proizvodnje guma

Znaš kako kažu, „stara guma…“? Ne? U redu. Prema nekim istraživanjima gume nisu baš tako dobre kada su stare, poput Nutelle i potkošulja.

Svakako trebaš obratiti stoga posebnu pozornost na datum proizvodnje tvoje buduće gume i gledati, naravno, da bude što je moguće bliže danu kada je kupujete. Svaka moderna guma će izdržati vjerojatno i više od 100 tisuća kilometara, samo je pitanje koliko je stara kada ju kupite!

2. Površina za koju je guma namijenjena

Tvoje zimske gume bi trebale imati oznaku M + S , što znači Mud And Snow, odnosno blato i snijeg. Osim nje, trebale bi imati nacrtanu pahuljicu unutar sličice planine.

winter-tires-pakistan-4

Ovako nekako. Fotografija: Pakwheels

Budući da su i blato i snijeg prilično česte pojave u zimi, dobro je imati gumu koja zna što su. Tako ćeš se ugodno voziti ne samo po hladnoći, već i po svemu što ti Majka Priroda (i/ili susjedi) baci na cestu.

Važno je znati kako ti je upravo simbol pahuljice oznaka “prave” zimske gume, jer i gume za cijelu godinu često imaju ovaj “M+S” dio. Dakle, ako nema pahuljice, zaobiđi gumu!

3. Nosivost i brzina

Ako imaš mnogo stvari u automobilu, ili ako kojim slučajem dostavljaš apsurdno velike pizze, obrati pozornost na kilažu koju guma može nositi. Pri nepoštivanju nosivosti bi se lako moglo dogoditi da gume jednostavno odustanu od života prilikom prijevoza teškog tereta.

Zaključak: Koje gume kupiti?

Sada kada znaš dovoljno da budeš siguran o gumama, ostaje vidjeti kako kupiti one prave, i koliko zapravo novca treba izdvojiti za dobru gumu.

Lako je jednostavno otići do lokalnog vulkanizera i reći: „Daj mi najskuplje zimske!”

Iako to nužno nije loša odluka, vrlo vjerojatno ne morate trošiti tisuće kuna po gumi ako niste ozbiljan zimski vozač koji stvarno na dnevnoj bazi prolazi kroz razne zametene i zaboravljene dionice cesta. Bolje je, primjerice, naći gume dobrog omjera cijene i kvalitete pa primjerice iskoristiti uslugu poput Blic kredita kako biste ih odmah nabavili. A ne čekati da ti snijeg zakopa auto, a led učini vožnju neugodnom.

Kada je riječ o popularnosti, kod nas su daleko najpopularnije gume Sava, koju je odabralo gotovo pola ispitanika u istraživanju koje je napravilo Jeftinije.hr. Zašto Sava?

Vjerojatno jer zbog dobrog omjera cijene i kvalitete, odnosno zbog toga što je Sava Eskimo S3 kotirala podosta visoko u brojnim testovima zimskih guma, a cijenom je značajno prihvatljivija i od lošijih guma.

trendkiwi_graf-popularnost-marki

Istina, tu su i Continental, Michelin, Pirelli, Toyo i silni drugi proizvođači, čije ocjene možete vidjeti na Jeftinije. Ako više volite strane recenzije, posjetite TyreReviews.co.uk budući da Britanci imaju prilično sličnu ponudu guma kao i mi.

Guma glavu čuva

Ne shvaćajte gume olako i svakako pazite na svoju glavu i automobil. Znamo da je investicija u zimske gume svakako teška za džep (Blic kredit Addiko banke bi vam mogao to barem malo olakšati), ali vjerujemo kako ništa nije prevelika cijena kada se radi o vašoj sigurnosti. Kupite stoga najbolje gume koje možete temeljem gore navedenih savjeta i pazite na sebe!

 

Najbolje zimske gume ne moraju biti izvan dohvata!

Koliko se vozimo, posebno po zimi kad je vani hladno, moramo imati na umu da se barem s gumama ne smijemo šaliti. Najbolji omjer kvalitete i cijene, da budemo sigurni na cesti, a opet nam ostane za Advent; čini se kao prava filofozija pri odabiru guma. Ako pak ne želiš štedjeti na sigurnosti ni malo, uvijek možeš s Blic kreditom si odmah riješiti problem…

Komentiraj članak

Tvoja email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena sa * su obavezna